Hard of zacht: wat is de beste bandenspanning voor de fietsband?

09 november 2023
3 Min. leestijd

Controleer je regelmatig de bandenspanning van de auto? Vergeet ook de fietsbanden niet. Want een te harde of te zachte band is van grote invloed op het rijgedrag van de fiets. En als je hem oppompt hoeveel bar moet er dan in? En is het weer nog van belang voor hoe hard of zacht de fietsband moet zijn? 

Hoeveel bar moet er in de band?

De spanning in een fietsband wordt gemeten in bar. De gemiddelde fiets en elektrische fiets moet een bandenspanning hebben van 3,5 tot 4,5 bar. Rijd je een mountainbike, dan mag de band wat zachter zijn voor meer grip. Een racefiets met dunne banden moeten juist weer harder zijn voor extra snelheid.

Lichaamsgewicht is van invloed

Behalve de soort fietsband, is ook het gewicht van de berijder van belang. Voor de spanning van een mountainbike-band wordt vaak gerekend dat er 1 bar per 10 kilo lichaamsgewicht in moet. Hoeveel er minimaal en maximaal in mag, staat vaak ook op de zijkant van de band. Ook voor de gewone (elektrische) fiets is het gewicht van de berijder van belang.

Hoe controleer je of de spanning goed is?

Controleren of de band voldoende spanning heeft, wordt nog weleens gedaan met de duim. Maar dat volstaat niet altijd. Immers is de een sterker in de handen dan de ander en zijn bijvoorbeeld antilekbanden steviger. Ga dus goed na op de zijkant van de band hoeveel bar er in jouw band mag en houd dit aan.

Voor- en nadelen van een harde of zachte fietsband

Of je een voorkeur hebt voor een harde of zachte fietsband, is naast functioneel ook persoonlijk. Want met een iets zachtere band voel je hobbels minder, heb je doorgaans meer grip, maar moet je wel hard trappen op een glad wegdek. Dan zijn juist hardere banden weer prettiger.

In de herfst en winter zijn zachtere banden sowieso beter voor meer grip. Heeft het gesneeuwd, dan zul je met zachtere banden doorgaans beter door kunnen fietsen en grip houden. Met hardere banden kun je in een bocht gemakkelijk onderuit gaan en over de weg glibberen. Overigens slijten zachtere fietsbanden wel sneller dan hardere.

Banden oppompen

Heb je een lekke band? Dan lees je hier hoe je dit het beste kunt plakken. Moet de band opgepompt worden, kijk dan goed welk soort ventiel er op de band zit en gebruik de juiste fietspomp. De meest gebruikelijke is een vloerpomp, die waar je met een voet doorheen kunt en dan met de handen kunt pompen. De wat nieuwere exemplaren hebben vaak al een drukmeter erop zitten zodat je direct ziet hoeveel bar je in de fietsband pompt. Maar ook een handpomp volstaat voor deze klus. Ga je op pad voor een langere fietstocht, neem dan sowieso een handpomp mee. MAX Meldpunt geeft 7 tips om een lekke band te voorkomen.

Bron: ANWB, Fietsbanden.com, Union Fietsen, MAX Vandaag, archief. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!