Akropolis stelt een limiet aan het aantal bezoekers: dit betekent het voor jou

11 september 2023
2 Min. leestijd

De Akropolis in Athene kan het hoge bezoekersaantal niet langer aan. Zo gebeurt het wel eens dat op 1 dag zo’n 23.000 toeristen het monument komen bezichtigen. ‘Dat is niet te doen’, aldus de Griekse minister van Cultuur. Bovendien kan de 2500 jaar oude Akropolis hierdoor beschadigd raken. Daarom is er vanaf september 2023 een limiet op het aantal bezoekers.

Maximaal 20.000 bezoekers per dag

Ter bescherming van het bouwwerk, maar ook om het overzicht te behouden, is er nu een maximumaantal bezoekers gesteld. Daarnaast komen er ook tijdslots van een uur die je vooraf moet boeken. Zo stromen de toeristen geleidelijk naar binnen. Het uitbreiden van de bezoekerscapaciteit is geen optie, de oude toegangspoorten (propyleeën) laten dat niet toe, omdat er maar 2 personen tegelijk doorheen kunnen.

De invoering van de tijdslots is nu nog bij wijze van proef tot maart 2024. Bij succes wordt het permanent ingevoerd per april 2024. De kans bestaat dat dit dan ook de norm wordt bij andere populaire Griekse trekpleisters.

Miljoenen toeristen

De Akropolis is razend populair onder miljoenen toeristen, die er alles voor over hebben om de bezienswaardigheid te bezoeken. Zo ging het in juli 2023 mis, toen de plek moest worden ontruimd vanwege de hitte (44 graden Celsius). Ook is het tijdens de hete periode in het land maar voor beperkte uren open geweest.

Op onze liveblog plaatsen we updates over extreme weersomstandigheden in populaire vakantielanden. Hier kun je ook zien wat de gevolgen zijn voor toeristen in de betreffende landen.

Wat is zo bijzonder aan de Akropolis?

De Akropolis bestaat als sinds de 5e eeuw voor Christus en ligt bovenop een grote heuvel in Athene. Het is een verzameling ruïnes van historische gebouwen waaronder de Parthenon en Athena Nikè. Ook zijn er vele oude standbeelden, zuilen en tempels te bewonderen.

Bronnen: ANP, AD, Akropolis. Foto: Shutterstock.

Ben je benieuwd naar meer vakantienieuws?

Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!