Naar de camping? In deze landen is dat het duurst

15 september 2022
3 Min. leestijd

Ben je van plan om te gaan kamperen in eigen land of elders in Europa? Dan kan het per land nog wel flink verschillen hoeveel geld je kwijt bent aan een plekje op de camping. Waar je het duurst en goedkoopst uit bent, zetten wij op een rij. 

Kamperen

Hou je van de natuur? Dan is kamperen misschien wel iets voor jou. Ook ben je met een campingplek meestal goedkoper uit dan wanneer je een kamer in een hotel of b&b boekt. Toch kunnen de prijzen voor een plekje op de camping in sommige Europese landen flink oplopen. Om het overzichtelijk te maken, doet reisexpert Johan Lambrechts hier onderzoek naar en geeft hij een lijstje aan het Belgische nieuwsplatform Het Laatste Nieuws (HLN). Hieronder zijn bevindingen. De landen met de gemiddeld duurste prijzen (in 2022) voor een campingplek staan bovenaan.

 • Zwitserland staat beslist bovenaan als duurste kampeerland van Europa. Hier betaal je namelijk gemiddeld zo’n 64,15 euro voor een nachtje op de camping. Maar dan heb je wel prachtige natuur om van te genieten.
 • In Kroatië zou je het misschien niet verwachten, maar in dit steeds populairder wordende land betaal je ongeveer 60,37 euro voor een nachtje onder de sterren.
 • In van menig favoriete vakantieland, Italië, ben je helaas niet altijd even goedkoop uit met een campingplek. Houd er rekening mee dat een plekje hier gemiddeld 60,28 euro kost.
 • Wellicht ook onverwachts, maar Slovenië staat vrij hoog in dit lijstje. Hier betaal je respectievelijk 59,20 euro voor een nacht in de natuur.
 • Genieten van de Spaanse zon is zeker geen straf. Maar de prijs voor een campingplek kan misschien wel een beetje pijn doen in je portemonnee. Met 54,86 euro per nacht, kan een langere vakantie in Spanje op de camping snel aantikken.
 • Groot-Brittannië zit in het midden van dit lijstje met betrekking tot de prijs van een campingplek. Voor gemiddeld 52,17 euro kun je een plek op de camping bemachtigen.
 • In Oostenrijk kun je meer dan skiën, want ook wandelen is hier goed te doen. Ben je van plan om te verblijven op een camping? Dan reken je gemiddeld 50,34 euro af.
 • Wat verder naar het noorden, in Denemarken, daalt de prijs wat meer. Al is een plek op de camping nog steeds niet echt goedkoop: 49,25 euro.
 • Ondanks dat Nederland over het algemeen als een vrij duur land wordt beschouwd, staat ons kikkerlandje redelijk onderaan het lijstje. In eigen land leg je namelijk gemiddeld 48,85 euro neer om te kamperen op de camping.
 • Hou je meer van Franse sferen? Dan betaal je bijna hetzelfde als thuis, want in Frankrijk reken je zo’n 48,60 euro per nacht af.
 • In ons buurland ben je ineens een stuk goedkoper uit dan in Frankrijk. In Duitsland vragen campings namelijk 38,33 euro voor een nachtje op hun terrein.
 • Verbazingwekkend is het wel, maar Zweden is het goedkoopste Europese land met betrekking tot een campingplek. In dit Scandinavische land betaal je gemiddeld 37,41 euro voor een slaapplek in de natuur.

Zelf in de hand

Hoeveel je betaalt voor een campingplek heb je deels zelf in de hand. Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde, maar de voorzieningen die een camping biedt hebben invloed op de prijs. Heeft de camping geen elektriciteit, wifi en zwembad? Dan zal de prijs voor een overnachting minder duur zijn dan die van een camping met bijvoorbeeld sportfaciliteiten, restaurants en andere luxe voorzieningen. Bepaal voor jezelf van tevoren dus goed waar je allemaal echt behoefte aan hebt. Sommige campings maken ook nog onderscheid of je met een tent, caravan of camper komt. Maar heel ver liggen die prijzen doorgaans niet uiteen.

(Bron: HLN, Kampeermeneer, Margriet. Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!