Zo kun je geld besparen als je gaat kamperen

21 juli 2023
3 Min. leestijd

Op vakantie kun je doen en laten wat je wilt. En het budget heb je zelf in de hand. Ook als je gaat kamperen kun je, als je dat wilt, wat geld besparen met onderstaande tips. 

Wat wil je uitgeven?

Een vakantie hoeft niet meteen de hoofdprijs te kosten. Al helemaal niet als je gaat kamperen. En dan kun je nog eens extra geld besparen door met een aantal zaken rekening te houden.

De locatie om te kamperen

Waar je gaat kamperen kan bijvoorbeeld al veel uitmaken. In sommige landen ben je namelijk een stuk duurder uit voor een plekje op de camping. Zwitserland en Kroatië spannen de kroon. Wil je dus wat geld besparen? Dan kun je beter naar Zweden, Duitsland of Frankrijk trekken.

Wat voor soort camping

Naast de locaties, kunnen ook de campings zelf nogal in prijs verschillen. Hierbij zijn vooral de aanwezige voorzieningen bepalend. Voor een camping met een zwembad, goede wifi-verbinding en luxe restaurant betaal je een stuk meer dan voor een simpele kampeerplek zonder elektriciteit. Wil je liever helemaal geen geld uitgeven aan een campingplek? Dan kun je natuurlijk ook wildkamperen (op plekken waar dit is toegestaan, anders riskeer je een prijzige boete).

Kampeerspullen

Hoe vaak wil je nog gaan kamperen? Blijft het bij deze ene keer, of wil je het liefst elk jaar eropuit trekken? Door hier over na te denken kun je beslissen of je wat meer wilt investeren in kampeerspullen, of dat je voor goedkopere opties kiest. Wil je dat de spullen langer meegaan, dan kun je wellicht beter voor kwaliteit kiezen dan voor een goedkope prijs. Een andere mogelijkheid is het huren van bijvoorbeeld een tent of caravan. Maar de ultieme bespaartip is natuurlijk spullen lenen van je omgeving.

Tweedehands

Wil je toch liever zelf kampeerspullen aanschaffen? Dan kunnen de kosten van alle benodigdheden nog weleens oplopen. Om dit een beetje in toom te houden kun je ook kijken of dit tweedehands te krijgen is bij bijvoorbeeld kringloopwinkels of op Marktplaats.

Op weg om te kamperen

Ga je met weinig spullen kamperen? Om wat meer te besparen kan het dan nog weleens lonen om uit te zoeken welk vervoer naar je bestemming het meest voordelig is. Reizen met de trein of het vliegtuig kan in sommige gevallen een stuk goedkoper uitpakken dan met de auto vertrekken. En ook de flixbus kan uitkomst bieden.

Toch met de auto? Het klinkt makkelijker dan het misschien is, maar tolwegen vermijden kan je een hoop geld besparen. Controleer daarom van tevoren of je via een alternatieve route op de plek van bestemming kunt komen.

Moet je onderweg tanken? Doe dit, als je dat nog redt, dan niet bij het eerste de beste benzinestation langs de snelweg. Als je even doorrijdt naar een pomp in een dorp of stad, kost de benzine meestal wat minder.

Besparen op de boodschappen

Eenmaal op je bestemming moet je natuurlijk ook eten en drinken. De dagelijkse boodschappen kun je gewoon in de plaatselijke supermarkt halen. Maar sommige dingen kun je ook alvast meenemen vanuit huis. Denk bijvoorbeeld aan wasmiddel, kruiden en koffie. Dit staat thuis waarschijnlijk toch al in de keuken-of voorraadkast. Scheelt je weer wat geld.

Dit hoeven we je waarschijnlijk niet meer uit te leggen, maar om geld te besparen tijdens het kamperen kun je beter zelf (gasloos) koken. Dit is een stuk goedkoper dan uit eten gaan. Maar vergeet ook vooral niet om te genieten van je kampeervakantie.

Bron: Archief, ANWB, Bespaarinfo. Foto: Shutterstock

Benieuwd naar meer vakantienieuws- en tips?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!