25 februari ‘elektrische zwarte zaterdag’ voor wintersporters: pas op voor een laadpaalfile

17 februari 2023
2 Min. leestijd

Voor Zuid-Nederland begint de voorjaarsvakantie vrijdag 17 februari 2023. In Noord- en Midden-Nederland gaat hij over een week van start. Velen gaan dan op wintersport. Wie met de elektrische auto gaat heeft waarschijnlijk het aantal stops om bij te laden al berekend. Toch wordt er geadviseerd om nóg beter op te letten, of zelfs een ander vertrekmoment te kiezen dan zaterdag 25 februari 2023. Want die dag lijkt een heuse ‘elektrische zwarte zaterdag’ te worden.

Elektrische zwarte zaterdag

Op 25 februari zullen de wintersporters uit het zuiden van ons land weer terugkeren naar huis. Terwijl de regio’s midden en noord die dag mogelijk juist vertrekken. Anders dan bij brandstofauto’s kunnen elektrische auto’s niet overal ’tanken’ in het buitenland. De laadpunten in Duitsland en Oostenrijk die er zijn, zijn vaak gelegen nabij een afslag. Zo komt het dat de elektrische automobilisten die op heen- of terugreis zijn allebei bij dezelfde punten terechtkomen.

Frankfurt drukste punt

Op zo’n plek waar alle elektrische auto’s moeten laden kunnen laadpaalfile’s ontstaan. De kans is zeer reëel dat je in Frankfurt naar een laadpunt moet. Op dit punt zullen juist de meeste heen- en terugreizigers elkaar kruisen, waarschuwt accountant- en adviesorganisatie KPMG.

Laadpaalfile’s duren lang

In 2020 is de gemiddelde wachttijd van snelladen zo’n 75 minuten. Dit jaar duurt dat naar verwachting gemiddeld 60 minuten. Het gaat dus iets sneller, maar het kan niet voorkomen dat er enorme opstoppingen ontstaan. Ook kan de accu van een e-car sneller teruglopen bij koude weersomstandigheden. Je zult zo vaker moeten laden dan je mogelijk hebt berekend.

Tip voor wintersport met de elektrische auto

Het best kun je de laadmomenten zo plannen dat je niet hoeft te stoppen in Frankfurt. Ook kun je beter kleinere laadstops bezoeken, die liggen vaak iets afgelegen. Een ander vertrekmoment of extra overnachting is volgens KPMG het overwegen waard.

Ga je niet op wintersport? Check dan of je wel overal heen kunt met je elektrische auto.

Bronnen: KPMG, Autovisie, AD. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • Papua
    Papua

    Wat een gedoe !!
    Met de trein reizen is de oplossing !! Dus meer [slaap]treinen laten rijden is de óók milieu vriendelijke oplossing !!
    Wanneer wordt de doorsnee burger eens wakker ???

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!