Alleenreizende toeristen fors duurder uit

01 juli 2019
3 Min. leestijd

Alleengaande reizigers zijn fors duurder uit. Iemand die alleen reist betaalt 32 procent meer dan een stel dat samen reist en in een 2-persoonshotelkamer verblijft. Dat blijkt uit een steekproef van het programma MAX vakantieman. De reisorganisaties hebben, zo blijkt, nog weinig oog voor de vakantieganger die alleen op een kamer wil.

Focus op gezin

Momenteel telt Nederland 3 miljoen 1-persoonshuishoudens volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Over 10 jaar is dat aantal gestegen naar 3,4 miljoen. Dit zijn vaak vitale consumenten die graag op vakantie gaan. Alleen of met vrienden, maar dan wel apart op een kamer. Toch blijft de reisbranche zich vooral richten op het gezin.

Dat merken kijkers van de MAX vakantieman, waar veel klachten van reizigers binnenkomen. “Dan zie je een aanbieding voor 250 euro per persoon voor een weekend weg”, zegt meneer Bolt, “maar dan blijkt dat je als alleenstaande 500 euro moet betalen”. Want de mooie aanbieding, staat in de kleine lettertjes, geldt alleen op basis van een reis voor 2 personen.

“Ik wil best ietsje meer betalen als alleenstaande vakantieganger”, zegt mevrouw Haages. “Maar ik moet vaak honderden euro’s meer betalen om alleen op de kamer te liggen.” Sinds ze weduwe is gaat ze liefst op vakantie met een vriendin, maar ze wil wel alleen slapen. “Je hebt zo je gewoontes en je wilt ook een beetje privacy.”

Steekproef

De MAX vakantieman deed een steekproef naar 86 pakketreizen in populaire badplaatsen in Spanje en Turkije. De redactie zocht naar 15-daagse all inclusive vliegreizen in het hoogseizoen (vertrek in het eerste week van augustus) en het laagseizoen (vertrek in het eerste weekend van oktober). Ook vergelijkt zij de prijs voor alleenstaanden met de prijs die duo’s per persoon voor dezelfde pakketreis betalen.

Veel duurder uit als alleenreizende

Gemiddeld betalen alleenstaanden dus 32 procent meer. Maar er zijn forse uitschieters. Soms is een reis 101 procent duurder, soms maar 1,5 procent. Een logica is nauwelijks te vinden. Sunweb scoort met 25 procent gemiddeld aan meerkosten ‘het beste’, Neckermann en Corendon met 34 procent ‘het slechtst’. De marges zijn echter, zeker voor een steekproef, klein: bij TUI (en Kras) betaalt een alleenstaande gemiddeld 29 procent meer, bij D-reizen 31 procent.

Alleenstaanden als niche

De reisorganisaties zeggen allemaal in een reactie dat het probleem vooral bij de hoteliers ligt, die bouwen vooral tweepersoonskamers. Ze rekenen per kamer en niet per persoon. Inkopers van de reisorganisaties proberen kortingen voor alleenstaanden te krijgen, maar dat lukt niet altijd. “We proberen altijd de beste deal te krijgen”, zegt Hugo van Drie van Sunweb. “Maar kennelijk doen we dat toch niet goed genoeg. Ik vind echt dat we daar serieuzer naar moeten kijken, we hebben de alleenstaande te lang als niche gezien.”

Dat blijkt ook uit de steekproef. Bij veel pakketreizen zijn geen eenpersoonskamers te vinden. Maar als ze er wel zijn, blijkt, is de alleenreizende óók niet goedkoper uit. Die betaalt ook hierin nog steeds 29 procent meer. Ook maakt het gek genoeg qua prijs niet uit of u in het hoog- of laagseizoen reist als alleenstaande.

Dit onderwerp wordt op 1 juli 2019 besproken in MAX vakantieman. Onder meer demograaf Jan Latten en Hugo van Drie van Sunweb komen aan het woord.

Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!