Door deze nieuwe functie van Schiphol weet je exact wanneer je bagage op de bagageband ligt

05 april 2024
2 Min. leestijd

Schiphol heeft een nieuwe functie waardoor je precies kunt zien hoelang het nog duurt voordat je bagage op de bagageband ligt. Het vliegveld maakt hiervoor gebruik van kunstmatige intelligentie(AI). De wachttijd wordt er niet korter door, maar je weet als reiziger wel beter waar je aan toe bent.

Schatting met behulp van kunstmatige intelligentie

Schiphol doet regelmatig onderzoek naar de behoeften van zijn reizigers. Hieruit blijkt dat zij graag willen weten hoelang ze op hun bagage moeten wachten. Daarom heeft de luchthaven met behulp van kunstmatige intelligentie(AI) een systeem ingericht dat de wachttijd voorspelt. Een zelflerend datamodel analyseert 13 verschillende databronnen om de schatting te geven. Het maakt onder andere gebruik van updates van bagagemedewerkers en camera’s die op verschillende plekken hangen. Dit systeem geeft niet alleen een schatting van hoelang het nog duurt voordat je bagage komt. Het laat ook zien of je bagage in het vliegtuig, in de bagagekelder of op de band ligt.

Hoe kan ik mijn bagage volgen?

Je kunt op verschillende manieren zien waar je bagage zich op dat moment bevindt en hoelang het nog duurt voordat deze bij jou is. Dit wordt aangegeven op alle 150 schermen in de bagagehallen, maar je kunt het ook zien op de website en in de Schiphol App. De bedoeling is dat het systeem naar verloop van tijd een steeds betere schatting maakt.

Waar het nu nog wel enkele minuten kan schelen, moet dit steeds nauwkeurig worden.

Schiphol gebruikt al een tijdje kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld voor de grondafhandeling van vliegtuigen. Blijkbaar bevalt dit dusdanig goed dat ze de moderne technologie voor meer dingen gaan inzetten. Het nieuwe systeem levert Schiphol ook nieuwe inzichten op. Ze kunnen hierdoor sneller vaststellen bij welke vluchten er sprake is van oponthoud. Uiteindelijk hoopt de luchthaven deze nieuwe inzichten te gebruiken om de afhandeling van bagage te versnellen en oponthoud te voorkomen.

Dit is niet de enige manier waarop Schiphol probeert te innoveren. Zo maakt het tegenwoordig ook gebruik van gezichtsherkenning, wat ervoor zorgt dat je sneller door de paspoortcontrole komt.

Bronnen: Bright, NOS, Want, Schiphol, Eindhoven Airport. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!