Gezichtsherkenning op het vliegveld: hoe werkt het en hoe zit het met mijn privacy?

24 november 2023
2 Min. leestijd

Schiphol maakt tegenwoordig gebruik van zogenaamde eGates. Met behulp van gezichtsherkenning kun je op een snelle manier door de paspoortcontrole. Dit laatste is nodig als je vanuit een niet-Schengenland naar Nederland reist, of als je juist naar een land buiten dit gebied gaat. Je moet hiervoor wel een Europees paspoort (of van bepaalde geselecteerde landen) hebben.

Het systeem

Steeds vaker wordt gezichtsherkenning gebruikt op het vliegveld. Waar je normaal gesproken 1 voor 1 langs de douane moet voor een paspoortcontrole, kun je nu via de eGates met een paar kleine handelingen sneller door. Lang wachten is hierdoor niet meer nodig, je bent (wanneer er geen extra controle nodig is) in een paar seconden klaar.

Hoe kom je door de eGates?

Als je door de securitycheck heen bent gegaan, kom je automatisch in de rij voor paspoortcontrole. Je kunt hier kiezen voor de paden met gele borden waarop ‘Self-service passport control’ staat aangegeven. Let op: je kunt hier géén ID-kaart gebruiken.

Ben je aan de beurt? Leg dan je paspoort met je foto naar beneden op de scanner. Na een paar seconden is de scan gelukt. Vervolgens ga je op de voetstappen staan en kijk je in de camera van de gezichtsherkenning. Komen de gegevens van je paspoort en gezicht overeen? Dan zal het poortje opengaan.

Tip: zorg dat je eventuele accessoires zoals een bril alvast hebt afgedaan voordat je aan de beurt bent. Ook moet een paspoorthoesje van het document zijn gehaald, mits je deze gebruikt.

Kan iedereen gebruik maken van de eGates?

Je kunt door de eGates als je 14 jaar of ouder bent. Kinderen moeten dus nog langs de gewone pascontrole. Daarnaast is het van belang dat jouw paspoort de mogelijkheid tot gezichtsherkenning heeft. Dit zie je aan het e-symbool dat op de voorkant van moderne paspoorten staat (zie bovenstaande afbeelding). Het icoontje geeft aan dat er een chip met biometrische gegevens in het paspoort verwerkt is.

Wat doet Schiphol met mijn persoonlijke gegevens?

De gezichtsscans komen in een centrale database die na 24 uur alle gegevens vernietigt. Echter zijn critici sceptisch over Digital Travel Credential, waaronder Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Ze zijn bang voor de veiligheidsrisico’s als zo’n systeem zou worden gehackt. Toch benadrukt AP dat de regelgeving voor de biometrische gegevens zeer streng is en dat ze erop vertrouwen dat Schiphol hiermee zorgvuldig omgaat.

Bronnen: Schiphol, De Telegraaf, MetroNieuws. Foto’s: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!