Een behandeling in een buitenlands ziekenhuis? Zonder (goede) verzekering kost een simpel wondje al snel 1000 euro

19 juni 2023
4 Min. leestijd

Nederlandse vakantiegangers denken vaak genoeg te hebben aan het basispakket van hun zorgverzekering om het recht te hebben op volledige vergoeding bij medische hulp in het buitenland. Ten onrechte, waarschuwen 4 grote zorgverzekeraars in MAX vakantieman. De alarmcentrales van de verzekeraars, waaronder Eurocross, krijgen wekelijks meerdere keren te maken met schrijnende verhalen waarbij kosten soms tot tienduizenden euro’s of zelfs tot in de tonnen oplopen. Zo roept de de alarmcentrale op om voor vertrek je verzekering goed te controleren.

Alleen kosten vergoed die in Nederland gelden

“Met alleen een basis zorgverzekering krijg je alleen de kosten vergoed die we hiervoor in Nederland ook zouden maken. Maar in het buitenland, zelfs in Europese landen, bedragen diezelfde kosten soms een veelvoud hiervan”, aldus Angela Looyé van Alarmcentrale Eurocross.

Deze Alarmcentrale krijgt jaarlijks zo’n 44.000 hulpverzoeken, waarvan ruim 10.000 in de zomerperiode. Looyé “Wij adviseren iedereen altijd de Alarmcentrale te bellen als je naar een arts, ziekenhuis of Eerste Hulp moet. Daarmee voorkom je financiële verrassingen achteraf en kun je vaak ook onnodige of overbodige behandelingen voorkomen. En de daarbij behorende kosten.”

Extreme medische kosten buitenland

Verzekeraar Zilveren Kruis zet een paar kosten op een rij. Zo kost 2 dagen ziekenhuis in Mexico na uitdroging (vanwege verkeerd voedsel) in Mexico al 4.500 euro. Een operatie vanwege een acute blindedarmontsteking in Spanje kost 20.000 euro, terwijl dat in Nederland rond de 5.000 euro kost. Een extreem voorbeeld is de vroegtijdige bevalling van een kindje tijdens een laatste vakantie met z’n tweetjes in de Verenigde Staten. Volgens de verzekeraar kostte dat 500.000 euro en dat was nog exclusief het vervoer per ambulancevliegtuig naar Nederland, wat nog eens 150.000 euro kostte.

Welke verzekering heb je nodig?

Met een basisverzekering ben je verzekerd tegen de kosten die je in Nederland zou maken. Ben je in het buitenland? Dan gaan de bedragen vaak niet op. Daarom is het verstandig om – zeker als je met gezondheidsklachten kampt – aanvullend verzekerd te zijn, óf een goede reisverzekering af te sluiten. Wanneer je activiteiten gaat doen zoals wintersport, duiken en bergbeklimmen heb je vaak nog een extra module nodig bovenop je verzekering.

Voordelen van een reisverzekering

Check dus voor je op vakantie gaat of je verzekerd bent voor medische kosten in het buitenland. Is dit niet zo? Laat het dan vastleggen in je reisverzekering, bovendien ben je dan ook gedekt tegen extra reis- en verblijfkosten. Wanneer je bijvoorbeeld ontslagen wordt uit een buitenlands ziekenhuis, worden de kosten van de terugreis meestal niet gedekt door de zorgverzekering, maar wél door de reisverzekering.

Bel alarmcentrale niet alleen voor nood

De alarmcentrale is niet alleen voor noodzakelijke hulp. Voor kleine incidenten, zoals een wond, mag je al bellen. De centrale kan dan vertellen hoe je moet handelen, zo bespaar je ook onnodige zorgkosten. Veel reizigers gaan bij een wond meteen naar de dokter, waardoor je mogelijk meer kosten kwijt bent dan nodig.

Belangrijke tips van Jeanine

Jeanine Janssen (Ombudsman Omroep MAX) geeft een aantal tips voor soepele vakantie:

  • Controleer van tevoren alvast hoe de gezondheidszorg in jouw vakantieland geregeld is. Zo weet je op voorhand al wat je kunt verwachten of waar je rekening mee moet gaan houden. Dit is zeker noodzakelijk als je al met bepaalde gezondheidsproblemen kampt.
  • Zet het nummer van de alarmcentrale van je zorg- en/of reisverzekering voor de zekerheid in je telefoon. Mocht er wat gebeuren, wil je niet eerst nog moeten uitzoeken wie je kunt bereiken.
  • Gebruik je al medicijnen? Controleer dan of deze mee in het vliegtuig mogen. Inslapers mogen bijvoorbeeld niet zonder verklaring van de huisarts mee. Deze verklaring moet ook van tevoren zijn goedgekeurd door het CAK.
  • Als je gebruik maakt van medische apparatuur, zoals een zuurstofapparaat, moet je deze voor aanvang van de vlucht hebben aangemeld.

Bronnen: Eurocross Assistance, archief. Foto: Shutterstock

Ben je benieuwd naar meer vakantietips?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • ReneSchulz
    ReneSchulz

    Prima waarschuwend artikel, Helaas ben ik ook slachtoffer geworden van het niet inschakelen van de Alarmcentrale, en de schandalige burocratie van CZ. Op Tenerife in de eerste hulp beland van het ziekenhuis in Adeje, daar 250 euro moeten betalen, (redelijk bedrag gezien de tijd en behandeling) per ambulance overgebracht naar Universiteitsziekenhuis in het 70 km verderop gelegen ST Cruz. kosten 385 euro. Helaas de ziektekosten verzekering ( CZ )de aangeleverde nota's inclusief de recu's van de pintransacties niet als geldige nota's. En weigeren deze te vergoeden, ondanks artsenverslag. Kortom, ook bij een kleine ingreep , bel de alarmcentrale.

  • Mariette
    Mariette

    Kreeg tijdens verblijf op Kreta acute buikklachten. Alarmcentrale van VGZ ingeschakeld: kreeg toestemming voor onderzoek. Declaraties van arts, bloedonderzoek en echo ingediend bij VGZ ( totaalbedrag 145,=),onder vermelding van dossiernummer bij de alarmcentrale. Uitkomst: vergoeding geweigerd met een vaag verhaal over het ontbreken van een medisch verslag en een verhaal over het feit dat de declaratie in het Engels, Nederlands, Duits, Frans of Spaans moest zijn opgesteld. Onzinverhaal: de bloeduitslagen waren opgesteld in internationale coderingen, op de echorekening stond in het Engels aangetekend dat het om een echt ging,. De factuur van de arts bevatte de tekst: medical examination. Ja, het briefpapier was in het Grieks, ja.
    Heb diverse medewerkers aan de lijn gehad bij VGZ. Zelfs Alarmcentrale weer ingeschakeld: VGZ mag ons bellen voor uitleg... Niets helpt. VGZ wil alleen uitbetalen wanneer ik de 3 declaraties op eigen kosten laat vertalen door een beëdigd vertaler........

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!