Heb je een allergie en ga je op vakantie met het vliegtuig? Dit kun je van tevoren regelen om een allergische reactie te voorkomen

09 juni 2024
5 Min. leestijd

Heb je een allergie? Dan ben je misschien extra voorzichtig voordat je het vliegtuig instapt. Je hebt namelijk geen invloed op wat medepassagiers bij zich hebben. Hoe kun je voorkomen dat je in contact komt met een product waar jij een allergische reactie van krijgt?

Wat zijn de regels over allergieën in het vliegtuig?

Voor mensen met een allergie is het spannend om te vliegen. Een allergische reactie kan voor veel ellende zorgen, soms met ernstige afloop. Vliegmaatschappijen zelf kunnen niet voorkomen dat een andere passagier iets meeneemt waar jij allergisch voor bent. Het is daarom ook niet zo heel gek dat een Britse passagier eens alle pinda’s aan boord heeft gekocht, om zeker te weten dat ze er niet onverwachts mee in contact komt. Maatschappijen zelf hebben liever ook geen noodsituatie aan boord. Een bekende Britse weervrouw is daarom in 2024 zelfs uit het toestel gezet, nadat ze aan alle passagiers vroeg of zij nootjes bij zich hebben. De piloot vond het te spannend en wilde problemen onderweg voorkomen.

Gelden er dan geen speciale regels?

Er gelden geen speciale regels waar luchtvaartmaatschappijen zich aan moeten houden voor mensen met een allergie. Het is namelijk niet te voorkomen dat een product of stof onverhoopt meegaat op de vlucht. Elke organisatie heeft dus haar eigen beleid. Van een aantal hebben wij uitgezocht hoe het zit.

Wat is het beleid over allergieën per luchtvaartmaatschappij?

Op de websites van een aantal reisorganisaties kun je lezen wat het beleid rondom allergieën is. Let op: bijna altijd geldt de informatie op de website alleen voor mensen met een notenallergie.

Op de website van Transavia staat dat je een honden- en/of kattenallergie moet melden aan de bemanning. Zij kijken dan wat ze kunnen doen. Heb je een voedselallergie? Transavia kan niet garanderen dat er geen sporen van noten in hun voedsel is verwerkt. Daarom adviseren ze om voor de zekerheid medicijnen mee te nemen. Je kunt ook glutenvrije producten aan boord te kopen.

TUI zegt ook niet te kunnen beloven dat er geen noten mee aan boord gaan. Wel kun je minimaal 3 dagen voor vertrek je notenallergie doorgeven aan TUI. Zij kunnen dan de nodige maatregelen nemen.

KLM geeft eveneens aan niet te kunnen voorkomen dat mensen noten en/of pinda’s meenemen in het vliegtuig, of dat dit in de vliegtuigmaaltijd is verwerkt. Je mag wel zelf je voedsel meenemen, maar het opwarmen daarvan kan het personeel niet doen vanwege veiligheidsregels.

Ook easyJet kan niet 100 procent garanderen dat er geen noten worden gegeten tijdens vlucht. Je kunt hier wel ruim van tevoren (al bij het boekingsproces) aangeven dat je een allergie hebt. Het personeel van jouw vlucht wordt dan ingelicht en kan dan maatregelen nemen. Als je de cabinemanager op de dag van de vlucht op de hoogte stelt, zal het cabine personeel de rest van de passagiers verzoeken om geen noten te eten. Ook worden er dan op die vlucht geen producten verkocht die sporen van noten bevatten.

Als je bij Ryanair op tijd het cabinepersoneel op de hoogte stelt van jouw allergie, zullen zij aankondigen dat er geen producten met noten worden verkocht in het vliegtuig. Ook worden personen dan verzocht geen verpakkingen met noten te openen. Echter zegt ook Ryanair niet uit te kunnen sluiten dat iedereen zich hier aan houdt.

Wat kan ik doen om te voorkomen dat ik een allergische reactie krijg?

Neem je eigen eten mee in het vliegtuig. Gelukkig mag dit, zodat je zeker weet dat je geen verkeerde dingen binnenkrijgt. Ook als je een korte vlucht hebt, kan het verstandig zijn om extra eten mee te nemen. Mocht er onderweg wat gebeuren en de reis duurt langer, dan kun je altijd veilig eten.

Het is verstandig om vooraf aan de vlucht desinfecterende doekjes mee te nemen. Zo kun je je stoel, leuning en tafel schoonmaken, om te voorkomen dat je met een bepaalde stof in aanmerking komt.

Wat als ik toch een allergische reactie krijg tijdens de vlucht?

Neem een medisch paspoort mee, hierin kun je zien wat je aandoening is, welke stoffen je moet mijden en de symptomen van bijvoorbeeld je allergie. Als jij in een shock raakt, kunnen mensen er zo snel achter komen wat er speelt en wat ze moeten doen. Heb je kans dat de allergische reactie levensbedreigend is? Dan is het dragen van een Witte Kruis Alarmpenning handig of het bij je hebben van een EpiPen, anderen kunnen dan zo snel mogelijk de verschijnselen herkennen en hulp bieden.

Welke maatschappijen houden extra rekening met allergieën?

Er zijn vliegmaatschappijen die bepaald voedsel niet meer verkopen waar veel mensen allergisch voor zijn. Zo verkopen Qantas, Southwest, Lufthansa, British Airways en easyJet geen pinda’s. Toch zeggen alle maatschappijen dat er altijd nog sporen van noten in de maaltijden terecht kunnen komen.

Bronnen: Transavia, Voedingscentrum, TUI, Up in the Sky. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!