Een reisvaccinatie halen? Wacht niet te lang, de wachttijden lopen op

15 mei 2023
2 Min. leestijd

Ga je binnenkort op vakantie? In sommige landen is het halen van een bepaalde reisvaccinatie verplicht, of het wordt je dringend aanbevolen. Zo heb je in sommige landen nog een coronabewijs nodig, of heersen er andere ziektes waarmee we in Nederland normaal gesproken niet te maken krijgen. Echter lopen de wachttijden om zo’n prik te halen behoorlijk op. Waar moet je op letten en wat kun je doen?

Wat is er aan de hand?

De reis- en vaccinatiepoli’s zitten vol. Als je een afspraak wilt maken kan het gerust 3 tot 6 weken duren voordat je ergens terecht kunt. De reden zijn de vele reizen naar Afrika en Azië. Hier heb je vaak een vaccinatie nodig tegen dtp, rabiës en hepatitis A en B.

Door de pandemie zijn sinds 2020 vele reizen uitgesteld. Omdat de meeste coronarestricties nu verdwenen zijn, besluiten mensen massaal hun langverwachte trip te maken. Met als gevolg de langere wachttijden. Daarnaast maken ouderen verdere reizen en wordt bij jongeren een tussenjaar om te gaan reizen steeds populairder. Bovendien is het koude en natte weer in Nederland is voor sommigen een motivatie om naar een warme bestemming te vliegen.

Gevaarlijk om een vaccin over te slaan

Het is belangrijk dat je op tijd de prik(ken) haalt. Door een vaccinatie niet te halen breng je niet alleen jezelf, maar in sommige gevallen ook anderen in gevaar. Zo kun je een ziekte meenemen die in Nederland niet meer voorkomt. Bovendien zijn bepaalde vaccinaties in het buitenland verplicht en kan de toegang tot een land worden geweigerd als je de prik niet hebt gezet.

Wanneer kun je het best je reisvaccinatie halen?

Zorg ervoor dat je ruim van tevoren een afspraak maakt voor een prik. De meeste vaccins werken namelijk langdurig. Er zijn ook vaccinaties waarbij meerdere prikken vereist zijn. In dat geval zit er vaak nog een bepaalde tijd tussen de 1e en de 2e prik. Het werkt dus in je voordeel door hier extra vroeg bij te zijn. Zo kun je met een gerust hart op vakantie.

Niet de eerste keer

In 2022 lopen de wachttijden voor een reisvaccinatie ook al op. Dit bespreekt Sybrand met hoogleraar Infectieziekten Leo Visser in MAX vakantieman.

Bronnen: RTL Nieuws, AD, archief. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!