Paspoort of identiteitskaart, welk reisdocument heeft u nodig voor uw reis?

reisdocument
17 augustus 2020
3 Min. leestijd

Voor wie binnen Europa reist is een geldige identiteitskaart meestal voldoende, maar er zijn wel uitzonderingen. Buiten Europa heeft u sowieso een paspoort nodig. Daarnaast is voor sommige landen een visum verplicht. We zetten de verschillen tussen de reisdocumenten op een rij.

Reizen binnen Europa

Wanneer u binnen de Europese Unie reist, dan mag u dat wanneer u de Nederlandse nationaliteit heeft met een identiteitskaart doen. Ook EER-landen, Andorra, Monaco, San Marino, Turkije en Zwitserland vallen onder de regeling. Op de website van de Rijksoverheid is te vinden naar welke landen u precies met een Nederlandse identiteitskaart kunt reizen. Voor de landen binnen Europa, die buiten de regeling vallen heeft u een paspoort nodig. U moet uw reisdocument niet alleen bij u hebben wanneer u de grens oversteekt, maar moet die altijd kunnen tonen. Een rijbewijs als legitimatie is niet voldoende. Ook voor de Caribische delen van Nederland heeft u een paspoort nodig en is een identiteitskaart niet toegestaan. Voor het aanvragen van een ID-kaart is toestemming van ouders of gezaghouders nodig tot 12 jaar. Het documentnummer van een identiteitskaart begint altijd met een I.

Reizen buiten Europa

Wanneer u de Nederlandse nationaliteit heeft en buiten de Europese Unie of overige aangesloten landen reist, dan heeft u een geldig paspoort nodig. In sommige landen moet uw paspoort bij binnenkomst of vertrek ook nog een aantal maanden geldig zijn. Voor het aanvragen van een paspoort is tot 18 jaar toestemming van de ouders of gezaghouders nodig. Het documentnummer van een paspoort begint altijd met een N.

Visum

Als Nederlander heeft u geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied of het Caribisch deel van het Koninkrijk. Voor andere landen moet u mogelijk wel een visum hebben. Bij de ambassade of het consulaat van het land waar u naar toe reist kunt u navragen of dit zo is.  En of er nog andere voorwaarden zijn om het land in te kunnen reizen. Aanvragen van een visum kan bij de ambassade of het consulaat van uw bestemmingsland.
In sommige gevallen kan een reisorganisatie het desgewenst voor u regelen en er bestaan speciale bureaus die u dit werk uit handen nemen. Daar zijn extra kosten aan verbonden. Soms, maar zeker niet altijd, is het mogelijk om in landen met een visumplicht bij aankomst nog een visum te regelen. Hiervoor kunt u het beste naar informeren bij het consulaat of de ambassade. In een eerder artikel gaan we in op waar u bij het aanvragen van een visum op moet letten.

MAX vakantieman

Dit onderwerp wordt besproken in de uitzending van MAX vakantieman op maandag 17 augustus 2020. MAX vakantieman is elke maandag om 20.30 uur te zien op NPO 1. Heeft u een vakantieklacht die u graag wil voorleggen aan dit programma? U kunt uw verhaal insturen naar de redactie. Ook kunt u corona gerelateerde consumentenvragen stellen aan MAX Ombudsman. Het spreekuur van MAX Ombudsman is opengesteld voor MAX-leden, en is op werkdagen te bereiken tussen 10.00 en 12.00 uur, op telefoonnummer 035–6775511 (lokaal tarief). U kunt hier ook terecht voor juridisch advies over zaken die niets te maken hebben met corona.

Lees ook: Paspoort op vakantie afgeven of niet?
10 tips om vakantie-ellende op het vliegveld te voorkomen.
MAX vakantieman: onduidelijkheid over kosten bij aanvragen visum.

(Bron: Rijksoverheid, Nederland Wereldwijd, ANWB. Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!