Helmplicht voor de snorfiets: wat verstaan we onder een snorfiets en waarom geldt de plicht?

12 januari 2023
2 Min. leestijd

Vanaf 2023 gaan er een hoop dingen veranderen. Zo geldt er sinds 1 januari 2023 ook een helmplicht voor snorfietsen in Nederland. Dit moet een hoop verkeersdeelnemers beter beschermen tegen (ernstig) letsel bij een ongeval. Draag je hem niet, dan riskeer je een boete van 100 euro. Maar wat verstaan we eigenlijk onder een snorfiets en waarom is een helm verplicht?

De snorfiets

Een snorfiets is een motorvoertuig met 2 wielen die niet harder gaat dan 25 kilometer per uur. Het is voorzien van blauwe snorfietskentekenplaat, achteruitkijkspiegel, voertuigidentificatienummer (VIN) en verlichting met reflectoren. Een scooter kan bijvoorbeeld een snorfiets zijn, maar ook een bromfiets of motorfiets.

Helmplicht snorfiets

De helmplicht snorfiets is geïntroduceerd om hoofdletsel of schade aan de hersenen te voorkomen. Er vallen in Nederland jaarlijks 30 tot 40 dodelijke verkeersslachtoffers onder snor- en bromfietsers. Ook raken er honderden mensen (zwaar) gewond. Met een helm op is de kans op ernstig hoofd- of hersenletsel volgens Veilig Verkeer Nederland maar liefst 60 procent kleiner. De kans op dodelijk letsel zelfs 70 procent kleiner.

De regel gaat straks gelden voor de bestuurders van snorfietsen en óók voor de bijrijders. De overheid is een landelijke campagne gestart om snorfietsers bewust te maken van de nieuwe regel.

Foto: Rijksoverheid | ‘Helm op’ campagne.

Fatbikes en e-bikes

Voor fatbikes en e-bikes geldt momenteel (nog) geen helmplicht. Dealers zien een grotere vraag naar dergelijke voertuigen. Maar ook zien zij een toename in de vraag naar het opvoeren van snorfietsen naar bromfietsen. “Klanten denken: als ik toch een helm op moet, dan ga ik liever 45 dan 25”, zegt Bovag-woordvoerder Paul de Waal tegen NOS.

De juiste helm kopen

Het is belangrijk dat je de juiste helm koopt . Niet alleen omdat je dan het best beschermd bent, maar ook omdat je met een ‘onveilige’ helm een boete riskeert. Niet alle bromfietsen vereisen dezelfde helm. Een brom- of motorfietshelm moet het keurmerk ECE-05 of ECE-06 bevatten. Bij een speed pedelec heb je een andere variant nodig met NTA-8776. Het keurmerk staat meestal in of op de helm vermeld.

Fors minder ongelukken met letsel

In Amsterdam geldt er sinds 2019 al voor de snorfiets een helmplicht. Daar blijkt het een goede maatregel. Het aantal snorfietsers met opgelopen letsel is namelijk aanzienlijk gedaald.

Bronnen: Rijksoverheid, ANWB, NOS, Veilig Verkeer Nederland. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!