Je elektrische auto aan een lantaarnpaal opladen? Dat is diefstal

02 januari 2023
2 Min. leestijd

Kosten besparen, wie wilt dat niet? Zo leek het een bestuurder van een Tesla voordelig om zijn auto aan een lantaarnpaal op te laden, maar het tegendeel blijkt waar. Zo krijg je een hoge boete en een lantaarnpaal is ook veel te zwak om een auto mee op te laden. Ons advies: begin er niet aan.

Hoge boete

Hoe voordelig het ook lijkt, wanneer je illegaal stroom aftapt pleeg je in feite diefstal. Op illegaal stroom aftappen staat een geldboete die soms oploopt tot bijna 100.000 euro of een gevangenisstraf van maximaal 4 jaar. Illegaal aftappen heeft dus weinig nut. Bovendien krijg je je auto ook niet aan de praat na het opladen aan een lantaarnpaal. Voor een elektrische auto heb je veel meer stroom nodig. Daarnaast staan lantaarnpalen vaak uit.

Grof geweld

Vind je het verleidelijk om toch te proberen? Je kunt niet zomaar de stekker in een lantaarnpaal steken. ‘’Daarvoor is een sleutel nodig’’, zegt een woordvoerder van Stedin tegen AD. ’’Er is hier dus grof geweld gebruikt.”

Tesla opladen aan lantaarnpaal
Foto: Politie Hoeksche Waard | De betreffende auto

Gevaren

De betreffende meneer wordt verdacht voor diefstal én vernieling. Naast dat opladen via een lantaarnpaal te weinig oplevert en een mogelijke zware straf met zich meebrengt, is het ook nog gevaarlijk. Zo kan er kortsluiting of brand ontstaan en bestaat er kans dat het leidt tot elektrocutie.

Elektrisch rijden duurder

Veel mensen hebben een elektrische auto gekocht omdat het doorgaans voordeliger is dan rijden op brandstof. Inmiddels is het in veel gevallen duurder geworden vanwege de hoge stroomprijzen van nu. Dit is mogelijk ook de reden dat de bestuurder het via de illegale weg probeerde.

Rijd jij ook een elektrische auto? Vergeet dan niet je accu goed te checken bij koude dagen.

Bronnen: AD, RTL Nieuws. Foto: ANP.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!