Check je accu met deze koude temperaturen

16 december 2022
4 Min. leestijd

Het is een typisch winters probleem: de auto wil niet starten. Wegenwachten zijn in de koude periodes van het jaar het vaakst bezig om dit probleem op te lossen. In de meeste gevallen heeft het te maken met de accu van de auto.

De auto wil niet starten

Wanneer de auto wat langer stilstaat of als je alleen maar korte ritjes maakt, loopt de accu sneller leeg. Met warmere temperaturen is dat niet zo erg, maar in de koude tijd van het jaar zorgt dit ervoor dat de auto ’s ochtends misschien niet wil starten.

Dat heeft ermee te maken dat we veel van onze auto’s vragen als het koud is. De motor moet nog opwarmen, maar we willen ook een aangename temperatuur in de auto hebben dus de verwarming gaat omhoog. En wie stoelverwarming heeft zal dat ook meteen op de hoogste stand zetten. De lichten moeten aan en ook de radio speelt meteen geluid. Allemaal bronnen die hun kracht putten uit de accu. En dan speelt nog mee dat de accu met koude temperaturen gewoonweg mindere prestaties levert. Daarnaast heeft een accu een levensduur van zo’n 4 tot 6 jaar. Het moet dus zo af en toe vervangen worden.

Tips om een lege accu te voorkomen

Nu je weet waar de accu leeg door kan trekken, is het goed om te weten wat je er zelf aan kan doen om dit te voorkomen. Wie de auto maar weinig gebruikt, doet er goed aan om toch minstens 1 keer in de week een rit te maken van zo’n 10 tot 20 kilometer. Dit houdt de accu in conditie, maar het is ook goed voor de motor. De olie wordt dan goed rondgepompt en dat zorgt voor de beste smering. Een langere rit kan je maken door meerdere uitstapjes te combineren.

Druppellader

Blijft de auto de hele winter binnen staan? Dan is het aan te raden om de accu op een druppellader aan te sluiten. Zo’n lader zorgt ervoor dat de spanning van de accu goed blijft en niet over de maximale capaciteit heen gaat. Hiervoor is wel een stroomaansluiting vlakbij de auto nodig.

Zet de auto overdekt

Om te voorkomen dat de auto ’s ochtends niet wil starten, helpt het om de auto overdekt te zetten. Als je een garage hebt is dit een goede plek. Wie een carport heeft, zal ook al een groot verschil merken.

Start-stop systeem

De modernere auto’s hebben tegenwoordig start-stopsystemen. Als je in de file staat en je zet de auto in zijn vrij, dan bespaar je brandstof. Dit heeft wel een groot effect op de accu, omdat de radio, verlichting en verwarming wel blijven draaien. Sommige auto’s zetten dit systeem met koude temperaturen automatisch uit, maar bij andere kan je dit handmatig doen. In het kader van: alle kleine beetjes helpen.

Schoonmaken van de accu

Net zoals veel andere onderdelen van de auto, moet ook de accu af en toe schoongemaakt worden. Als er veel vuil op de accu zit, kan het zichzelf minder snel vol laden. De accupolen en de aansluitingen zijn hierbij belangrijk. Wil of kan je dit niet zelf schoonmaken? Ga dan langs bij een garage.

Accu van de elektrische auto

Wie een elektrische auto heeft, weet wel dat de afstand die je kan rijden in de winter een stuk korter is dan in de zomer. Door de kou heeft de accu het extra zwaar. Doordat er minder energie opgeslagen wordt is de afstand die je kunt rijden korter. Het wordt aangeraden om elke dag de auto op te laden, als dat kan. En ook om altijd de laadkabel mee te nemen, zodat je niet onverhoopt stil komt te staan.

(Bron: MAX Vandaag, Nu.nl, AD, ANWB, FBTO, Allianz Direct. Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!