Na de aardbeving op vakantie naar Marokko? Dit moet je weten

11 september 2023
3 Min. leestijd

Op zaterdag 9 september 2023 is Marokko getroffen door een heftige aardbeving, met meer dan 2.000 doden als gevolg. Heb jij een reis geboekt naar het land of ben je er van plan heen te gaan? Dit is belangrijk om te weten over de situatie.

Let met name op in omgeving Marrakech

Het epicentrum van de aardbeving ligt in de buurt van Oukaïmedene, 80 kilometer ten zuiden van Marrakech. Desalniettemin heeft de aardbeving in een straal van honderden kilometers schade aangericht. Zo ook in het onder toeristen populaire Marrakech. Het reisadvies is hier momenteel geel, maar bedenk wel dat veel gebouwen het zwaar te verduren hebben gehad tijdens de beving. Zo zijn sommige bezienswaardigheden er met een paar scheuren goed van afgekomen, terwijl anderen compleet te gronde zijn gegaan. De schade in het historisch centrum zou enorm zijn, aldus Al Jazeera-journalist Jonah Hull. Ook slapen vele mensen op straat in (geïmproviseerde) tenten, vanwege de angst voor naschokken.

Dit zeggen de reisorganisaties

Ben je in Marrakech of ga je erheen op vakantie? Reisorganisaties houden de situatie nauwlettend in de gaten. Vooralsnog zegt TUI dat reizigers in Marrakech, of die bezig zijn met een rondreis door Marokko, veilig zijn. Zo gaan de meeste reizen naar het land gewoon door. Dit geldt ook voor vakanties die zijn geboekt bij Transavia. Er zijn geen Nederlandse slachtoffers gemeld bij de organisaties.

Ook de ANWB heeft meldingen ontvangen van toeristen in Marokko. Het gaat met name om vragen over advies of het voortzetten van vakantie.

Reisbrancheorganisatie ANVR vindt dat reisaanbieders goed hebben gecommuniceerd naar reizigers over de aardbeving. Het gaat dan om mensen die nu in Marokko zijn, maar ook om mensen die nog naar Marokko op reis moeten gaan.

Zelf de situatie in de gaten houden?

Hoewel de meeste reizen doorgaan, is er veel leed in het land. Mensen zijn hun huizen, bezittingen of zelfs dierbaren kwijt. Je kunt een steentje bijdragen door geld te doneren aan hulporganisaties. MAX Vandaag legt hier uit hoe je dat het best kunt aanpakken. Twijfel je over je reis naar Marokko? Op de website Nederland Wereldwijd van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kun je het actuele reisadvies in de gaten houden.

Mag je een reis naar Marokko nu annuleren?

De meeste vakanties naar Marokko gaan naar gele gebieden. Deze kleurcode betekent dat je waakzaam moet zijn en dat er veiligheidsrisico’s zijn. Echter is het geen reden om te annuleren.

Bronnen: ANP, NOS, Ministerie van Buitenlandse Zaken. Foto: ANP.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

 • nfsinnema
  nfsinnema

  Je wordt door reisorganisaties gedwongen om nu af te reizen naar marrakech want je krijgt 2 opties: annuleren of voortzetten. Bij annuleren ben jij je geld kwijt. Omboeken mag niet.

  • Elsy
   Elsy

   Ik vertrouw op de wijsheid van reisbureaus, en anders op de realiteit van www.nederlandwereldwijd.nl de site van Buitenlandse zaken.
   Het hele land is geel, oranje en rood gekleurd: dan ga je er toch niet voor je plezier naartoe? Ik geef mijn geld liever aan het Rode kruis, i.p.v. een rondreis door het getroffen land te maken.

   • hetlot
    hetlot

    Ik snap alle ongerustheid, wij waren in het gebied tijdens de aardbeving en zijn vervroegd naar huis gerepatrieerd. Door de reisorganisatie op dat moment een verstandige keus. Maar we moesten wel 2 dagen wachten en reizen door het Atlasgebergte naar de luchthaven in Marrakesh.
    Daardoor denk ik dat we een goed beeld hebben gekregen van de impact voor toeristen. En die was er nauwelijks. Natuurlijk hebben we onrustig en bang de 2 nachten na de aardbeving doorgebracht in ons hotel en alles eerst gecontroleerd. Maar aan onze hotels waar we op dat moment verbleven was niets mis. Ook in het gebergte heb ik niets gezien op een enkel ingestorte Agadir na. Ik besprak dit vanmorgen met mijn man. Ook wij zouden niet graag op dit moment vertrekken gezien alle beelden op tv. Maar wetende en gezien hebbende welke impact het voor toeristen heeft zou ik wel weer gaan. De Marokkanen zien ons graag komen en willen graag ons hun land laten zien en verder de ontstane chaos in de getroffen gebieden zelf oplossen. Voor een rondreis zou ik dus zeker gaan, voor alleen een aantal dagen Marrakesh zou ik eerst even uitzoeken wat er inmiddels weer open is.

 • Hanneke
  Hanneke

  Ook ik ben vandaag (tot mijn ontsteltenis) voor de keuze gesteld door Effeweg:"woensdag vertrekken naar Marokko,of betaling kwijt". Totaal ongepast op dit moment,en zeer onveilig voor de reizigers.

  • Astrid
   Astrid

   Sawadee wenst mij een onvergetelijke vakantie naar Marokko, (vertrek a.s. zondag). In Marrakech, zo meldt zij, zijn wat gebouwen beschadigd maar je kunt gewoon naar het bekende plein, de medina en de botanische tuinen. Niks aan de hand dus!!
   Ik vind het stuitend!

   • kaatjes
    kaatjes

    Verschrikkelijk. Wij hebben gepland voor 5 oktober.
    Ik weet het gewoon niet meer

  • Profiel verwijderd

   Ik zit in dezelfde situatie

 • Jan Willemsen
  Jan Willemsen

  Reisorganisaties laten je geen keus, gaan of geld kwijt. Waar is het recht van de consument. Als reizen naar een omgeving waar huminaire hulp hard nodig. Dit als toerist niet goed voelt om mee geconfontreerd te worden. Waar blijft het calamiteiten fonds voor de consument????

 • Corrina Pos
  Corrina Pos

  wij hebben voor a.s zondag 17 september een rondreis door Marrakech staan gepland. Wij zouden graag de reis willen om boeken, omdat wij het niet gepast vinden om nu aldaar op vakantie te gaan, en omdat buitenlandse zaken code geel heeft gegeven, en gaan je eigen risico is. Wij krijgen tot nu toe bericht van travel holiday ( geboekt via Traveldeal) dat de reis gewoon doorgaat. Ook al telefonisch contact gehad en kreeg te horen dat om boeken niet van toepassing is. Als we annuleren zijn we ons geld kwijt.

  • Corrina Pos
   Corrina Pos

   vandaag nogmaals gebeld met travel company holidays.
   de reis kunnen annuleren. kosten vliegtickets zijn voor ons. rest bedrag krijgen we een cadeaubon om op een later tijdstip (binnen een jaar) iets anders te boeken. de gesprekken waren erg fijn en begripvol vandaag.

 • Hanneke
  Hanneke

  Ik heb voor mijn gereserveerde reis een beroep gedaan op het Calimiteitenfonds bij Effeweg/Bolderman. Het antwoord:"U kunt niet kosteloos annuleren,omdat de reis vanuit ons doorgaat". En:"op dit moment zijn wij niet genoodzaakt om de reis te annuleren". "Bij annulering ontvangt u 10% van de kostprijs retour".

 • Hanneke
  Hanneke

  Ik heb voor mijn gereserveerde groepsreis een beroep gedaan op het Calimiteitenfonds bij Effeweg/Bolderman. Het antwoord:"U kunt niet kosteloos annuleren,omdat de reis vanuit ons doorgaat". En:"op dit moment zijn wij niet genoodzaakt om de reis te annuleren". "Bij annulering ontvangt u 10% van de kostprijs retour".

 • Ifouran
  Ifouran

  Wij hebben voor vrijdag 15 september a.s. een stedentrip gepland staan naar Marrakech, met verblijf in hotel Les Jardins de la Koutoubia in het hart van de oude Medina; het gebied wat in Marrakech-stad het zwaarst is getroffen. Ik ben al vanaf zaterdag dagelijks met TUI bezig om te proberen deze reis met bijbetaling om te boeken, om reden dat ik voor mijn eigen veiligheid hier niet naar toe wil. Het antwoord van TUI is dat dit niet kan. Ze hebben vanuit het hotel geen bericht ontvangen dat het beschadigd is, Transavia vliegt gewoon .... dus de reis kan gewoon doorgaan want onze medewerkers monitoren de situatie, aldus TUI. Het is te ridicuul voor woorden dat reizigers tegen hun wil in verplicht worden naar een gebied af te reizen met veiligheidsrisico's, want dat is wat code geel inhoud! Tevens heeft het Calamiteitenfonds het gebied in en rondom Marrakech als calamiteit aangeduid, maar ook hier trekt TUI zich niets van aan. Ze willen dat je reist en annuleer je dan kost dit je 90% van je reissom.

 • Jony
  Jony

  Het is ronduit schandalig dat je bij annuleren al je geld kwijt bent. Het word ten strengste af geraden om te gaan maar vervolgens zeggen ze dat het veilig is. Ik ga toch niet als ramp toerist.

 • katrienvanvooren@outlook.com
  katrienvanvooren@outlook.com

  een grote kans dat er personeelsleden van ons hotel in Marrakech ,vrienden en familie verloren zijn en diep in de shit zitten. Toch doen ze uit noodzaak voort.
  Eigenlijk wel straf dat het hotel in marrakech zonder problemen ons geld heeft teruggestort en de belgische vliegmaatschappij moeilijk doet. Omboeken kon, mits opleg, naar door hun gekozen bestemmingen. En nog staffer: één van de omboekmogelijkheden: .... marrakech en agadir
  katrien

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!