Het reisadvies van een land weten? Dit en meer kan Nederland Wereldwijd voor je betekenen

10 juli 2023
3 Min. leestijd

Eindelijk, je gaat bijna op vakantie, maar plotseling kampt jouw vakantiebestemming met natuurgeweld, rellen of andere onvoorziene problemen. Het is belangrijk om te weten bij wie je op dat moment moet zijn voor de juiste informatie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken voorziet reizigers naar het buitenland van informatie via de website Nederland Wereldwijd. Voorheen is dit Wijs op reis. Je kunt hier terecht voor het actuele reisadvies. Ook voor reizigers naar Nederland.

Kleurcodes op Nederland Wereldwijd

Iedereen kijkt uit naar vakantie, maar het is wel raadzaam om te weten of de bestemming ook veilig is. Met de kleurcodes rood, oranje, geel en groen weet je wat de situatie is in een land. Deze reisadviezen geven informatie over de veiligheids- en gezondheidsrisico’s. Soms kun je beter een bepaald gebied of land vermijden omdat het een negatief reisadvies krijgt.

  • Groen betekent: geen bijzonderheden, de risico’s zijn ongeveer hetzelfde als in Nederland.
  • Geel betekent: let op, er zijn risico’s die anders zijn dan in Nederland.
  • Oranje betekent: alleen reizen als het noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor een uitvaart of als u een belangrijke reis voor uw werk moet maken.
  • Rood betekent: niet reizen, wat uw situatie ook is, ga hier niet naar toe, het is te gevaarlijk.

Verantwoording ligt bij jezelf

Ongeacht welk reisadvies, de verantwoording van het reizen naar een land ligt bij jou. De kleurcodes zijn vooral voor jezelf om een goede voorbereiding te kunnen treffen. Denk daarom goed na over een vakantiebestemming met eventuele risico’s. Het is dan verstandig om je verblijf aan te melden bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken via Nederland Wereldwijd.

Meer dan alleen reisadviezen

Nederland Wereldwijd vertelt je naast de kleurcodes ook welke vaccinaties aanbevolen of verplicht zijn. Ook geeft de website informatie over specifieke regels van een land, zo zijn er sommige landen die zich nog houden aan corona-inreismaatregelen. En de website biedt hulp met betrekking tot het aanvragen van een visum.

Contact opnemen met Nederland Wereldwijd

Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert de reisadviezen zo actueel mogelijk te houden. Dat doen ze met hulp van alle ambassades en consulaten wereldwijd, en alle bronnen die ze daarvoor ter beschikking hebben. Dit updaten gebeurt 7 dagen per week. Ook zijn ze 24 uur per dag bereikbaar voor vragen. Dit kan telefonisch, via WhatsApp of per mail.

Exacte locatie van sporen van natuurgeweld traceren

Is er nabij jouw bestemming een aardbeving, bosbrand of overstroming? Hier lees je met wie je dan het best contact kunt opnemen. Ook legt MAX Meldpunt uit hoe het dan zit met je verzekering. Je kunt bij Google Maps de laatste status van de situatie bekijken op de exacte getroffen gebieden. Zo weet je welk gebied je beter kunt vermijden.

Naast Nederland Wereldwijd, kun je ook voor de actuele reisinformatie terecht op de website van Douane of de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Hier krijg je een notificatie als het reisadvies van jouw vakantiestemming plots verandert. Ook is er een overzicht met alle bosbranden in Europa.

Bronnen: Het ministerie van Buitenlandse Zaken. Foto: Shutterstock/BuZa.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!