Na spoorstakingen in Duitsland volgen stakingen op luchthavens en in stads- en streekvervoer

31 januari 2024
3 Min. leestijd

Het is nog niet voorbij met de stakingen in Duitsland. In navolging van de treinstaking en boerenprotesten van de afgelopen dagen, wordt er gestaakt op verschillende Duitse luchthavens. Die gaan op woensdagavond 31 januari 2024 om 22.00 uur van start. Ook personeel in het stads- en streekvervoer legt het werk neer op vrijdag 2 februari. 

Personeel wil meer loon

Op de verschillende Duitse luchthavens wordt gestaakt door het beveiligingspersoneel. De vakbond eist voor de beveiligers op de Duitse luchthavens een loonsverhoging van 2,80 euro per uur extra. Die is nodig ter compensatie van de hoge inflatie. Het gaat om beveiligers die zijn aangesloten bij vakbond Verdi. Zij vertegenwoordigen ongeveer 25.000 medewerkers. Er ligt een bod van de werkgevers, maar die is een stuk lager. Daarnaast willen de werkgevers alleen onderhandelen als een bemiddelaar wordt aangesteld, maar dat wil de vakbond niet.

Op welke luchthavens in Duitsland zijn er stakingen?

Er is nog geen akkoord en daarom volgen er stakingen. De luchthavens waar vanaf woensdagavond 31 januari 22.00 uur gestaakt wordt, zijn:

 • Frankfurt
 • Düsseldorf
 • Keulen
 • Berlijn
 • Hamburg
 • Bremen
 • Hannover
 • Dresden
 • Stuttgart
 • Erfurt
 • Leipzig

De vliegvelden Berlijn Brandenburg en Hamburg Airport hebben alle vertrekkende vluchten voor donderdag 1 februari 2024 geannuleerd. Wat de andere luchthavens doen, is nog niet bekend gemaakt. Gaan de stakingen door, dan kan dit grote gevolgen hebben voor het vliegverkeer, met uitzondering van München Airport. Op deze laatste luchthaven wordt niet gestaakt.

Ondervind je hinder van de stakingen op de luchthavens in Duitsland?

Op het moment van schrijven is er nog niets bekend over geannuleerde vluchten vanuit Nederland naar Duitse luchthavens. Maar aangezien op veel Duitse luchthavens de vertrekkende vluchten zijn geannuleerd, is de kans groot dat dit in ieder geval consequenties heeft als je via Duitsland naar een andere bestemming reist. Heb je een vlucht gepland naar of reis je via Duitsland? Vraag dan bij de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie of dit consequenties heeft.

Heb je recht op compensatie als je vlucht niet doorgaat?

In dit geval is er sprake van een staking van beveiligingspersoneel, dus niet het personeel van de luchtvaartmaatschappij. Daardoor heb je geen recht op compensatie als je vlucht niet doorgaat. Er zijn uitzonderingen waardoor je wel recht hebt op compensatie. Kijk hier of dat voor jouw vlucht geldt.

Staking in stads- en streekvervoer

Naast de stakingen op de Duitse luchthavens, leggen vrijdag 2 februari buschauffeurs en tram- en metrobestuurders het werk neer. Het personeel is in onderhandeling over een nieuwe cao. Zij eisen verlichting in de werkdruk. Die is nu, mede door het personeelstekort, erg hoog. Houd dus ook hier rekening mee als je naar Duitsland reist.

Bron: NOS, Luchtvaartnieuws, ANWB. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!