Steeds meer boerenprotesten in het buitenland: let hierop als je naar België of een ander Europees land rijdt

02 februari 2024
4 Min. leestijd

Europese landen krijgen steeds vaker te maken met boerenprotesten. De demonstraties van boeren zorgen vaak voor opstoppingen in het verkeer, doordat ze met tractoren de wegen barricaderen. Ook als je op vakantie gaat naar een ander land, kun je ermee te maken krijgen. Of het kan er zelfs voor zorgen dat je helemaal niet op je bestemming komt. Dit is de stand van zaken.

Waar moet ik rekening mee houden in België?

In België zijn sinds zondag 28 januari 2024 boerenprotesten aan de gang. Ook op vrijdag 2 februari is het nog niet over. Wil je naar België? Dan is het verstandig om op een andere dag te gaan, adviseert Rijkswaterstaat. De Belgische boeren hebben 3 snelwegovergangen naar Nederland geblokkeerd. Het gaat om de A67, A16 en de A4 richting Antwerpen. Wel zijn er alternatieve wegen zoals de A2, A76 en de N62, echter zul je mogelijk moeten omrijden.

Waar de protesten eerst nog voornamelijk aan de Belgische overheid zijn gericht, is het nu vooral naar de Europese Unie. Er worden grote verkeersproblemen verwacht, ook in steden als Gent en Luik. Waar nu Vlaanderen het meest geteisterd wordt door de protesten, is binnenkort ook Wallonië aan de beurt.

Waar zijn de boerenprotesten in Frankrijk?

In Frankrijk demonstreren de boeren al een aantal weken. Op maandag 29 januari 2024 willen de boeren alle wegen naar Parijs blokkeren. Het gaat om de A1 naar het noorden, de A4 naar de Elzas, de A5 richting Bourgondië en de A13 richting Normandië in beide richtingen. De bedoeling is om dit een week vol te houden. De Franse autoriteiten waarschuwen dan ook om niet met de auto de weg op te gaan als je in of om Parijs moet zijn.

Ook Taxichauffeurs doen mee aan de protsten. Zij blokkeren verschillende verbindingswegen. De luchthaven van Toulouse is inmiddels onbereikbaar met de auto.

De sfeer is in Frankrijk overigens een stuk grimmiger dan in België. Er worden plunderingen van vrachtwagens verwacht en buitenlandse treinen en openbare gebouwen worden extra beveiligd. Bovendien hebben de protesten hier al het leven van sommige demonstranten gekost.

Zijn de boerenprotesten in Duitsland al afgelopen?

Ook in Duitsland gingen de boeren afgelopen weken met tractoren de weg op. In Berlijn werden meerdere demonstraties gehouden. De protsten hebben tot 15 januari 2024 geduurd. Na de protesten heeft de Duitse regering de plannen voor het stoppen met de korting op landbouwdiesel afgezwakt. Maar dat is nog niet genoeg, aldus de voorzitter van de Duitse boerenbond. Hij noemt het afzwakken een 1e stap en zegt dat de boeren blijven vasthouden aan hun acties.

Kunnen we in Nederland hinder ervaren van de boerenprotesten in het buitenland?

Op vrijdag 2 februari zijn er weinig opties om een Belgische snelweg te bereiken. Rijkswaterstaat raadt het daarom af om richting de België te rijden. De ANWB houdt de verkeerssituatie nauwlettend in de gaten.

In welke landen moet ik nog meer oppassen voor wegblokkades?

Niet alleen in België en Frankrijk zijn boerenprotesten. In Spanje is aangekondigd deze te houden in februari, wanneer is nog onduidelijk. Ook in Italië en Griekenland zijn boerenprotesten gestart op woensdag 31 januari 2024. Houdt daarom goed in de gaten of wegen begaanbaar zijn als je van plan bent om met de auto ernaartoe te gaan.

In Nederland zelf zijn er kleine protesten geweest, bijvoorbeeld op woensdag in Zwolle. Ook op donderdag zijn er protesten in Amsterdam, Arnhem, Woerden en Groningen.

Welke boerenprotesten komen er nog meer aan?

De Nederlandse boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) heeft op maandag 29 januari 2024 aangekondigd om samen met andere Europese boerenorganisaties te gaan actievoeren in Brussel. Dit protest zal plaatsvinden op 4 juni 2024 en richt zich op de Europese Green Deal. Ook Poolse en Duitse organisaties zeggen deel te nemen aan de actie in Brussel. Welke landen nog meer volgen en hoe groot de actie wordt, is nog niet bekend.

Bronnen: ANP, NU.nl, De Standaard, NOS, ANWB, RTL Nieuws. Foto: ANP.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!