Natuurbranden houden aan: na Perpignan, branden op Tenerife en in Canada

17 augustus 2023
3 Min. leestijd

De zomer van 2023 gaat voor Nederland misschien de boeken in als een ‘natte’ zomer, in andere delen van Europa en de wereld is dat niet het geval. Door de droogte en sterke wind blijven natuurbranden om zich heen grijpen. De branden in Perpignan zijn net onder controle en nu wordt Tenerife getroffen. Ook in Canada slaat het noodlot toe. 

Griekenland

Half juli zijn er door de aanhoudende droogte verschillende bosbranden in Zuid-Europa. Met name Griekenland, en dan het eiland Rhodos, wordt zwaar getroffen. Dit leidt zelfs tot evacuatie van toeristen. Ook op de eilanden Evia en Peloponnesos laait het vuur op. Enige tijd is het reisadvies zelfs aangepast van groen naar geel.

Alles verwoestende brand op Hawaii

Meer recent zijn de branden op het Hawaïaanse eiland Maui. Hoewel de exacte oorzaak nog onduidelijk is, is de brand alles verwoestend. En dat geldt letterlijk voor de historische stad Lahaina. Die volledig in rook op is gegaan. Het dodental is inmiddels opgelopen tot ver boven de 100. Het is ongewoon dat er op het eiland branden woeden van deze omvang, maar mede door de harde wind en de houten huizen grijpt het vuur gemakkelijk om zich heen.

Campings ontruimd in Perpignan, maar brand onder controle

De Zuid-Franse stad Perpignan wordt halverwege augustus opgeschrikt door een natuurbrand. De brand breekt uit tussen de plaatsen Saint-André en Argelès-sur-Mer. Uit voorzorg worden verschillende campings ontruimt. En hoewel het hier gaat om een enorme brand van ongekende omvang, lijkt de brandweer de situatie snel onder controle te hebben. De droogte en wind zorgen ook hier dat het vuur snel om zich heen kan grijpen.

Natuurbrand op Tenerife

Op 16 augustus is het de beurt aan Tenerife. Daar breekt iets ten noordoosten van de vulkaan El Teide in een kurkdroog natuurgebied, brand uit. Blussen is geen eenvoudige klus, want het gebied is moeilijk bereikbaar. De natuur in de gemeenten Arafo en Candelaria brandt hevig. De situatie is moeilijk onder controle te krijgen op het Canarische eiland. De president van de Canarische eilanden, Fernando Clavijo, noemt de situatie “niet bepaald positief” op dit moment. In minder dan 24 uur is er maar liefst 1800 hectare in vlammen op gegaan. Het gaat om een gebied met een omtrek van 22 kilometer.

Met man en macht wordt gewerkt om de brand te blussen. Om te voorkomen dat het vuur overslaat naar het zuiden, daar ligt het natuurpark Corona Forestal, is er een speciale eenheid van het Spaanse leger actief om een verdedigingslinie op te trekken. Vooralsnog lijken de branden geen invloed te hebben op het vakantieverkeer. De beide vliegvelden van Tenerife blijven gewoon open voor vliegverkeer.

Het is niet het eerste Canarische eiland dat dit jaar getroffen wordt. In juli 2023 moeten duizenden mensen geëvacueerd worden op La Palma. Ook daar ligt een hittegolf, droogte en sterke wind, ten grondslag aan hevige branden.

Heftigste natuurbrandenseizoen ooit in Canada

Canada wordt momenteel zwaar getroffen door meer dan 1000 hevige branden. De branden woeden in de Northwest Territories waar inmiddels de noodtoestand is afgeroepen. Daarnaast wordt de provincie Albert hevig getroffen. Daar is dit weekend het dorpje Enterprise volledig in de as gelegd. Duizenden mensen zijn geëvacueerd. De volgende stad die nu ernstig bedreigd wordt is Yellowknife. De inwoners van de provinciehoofdstad is nu gevraagd om de stad te verlaten.

Wat betekent een natuurbrand voor jouw reis?

Krijg je te maken met een bosbrand op je vakantiebestemming of reis je naar een een vakantieland waar brand is, kijk dan hier wat je moet doen.

Bron: NOS, ANP Foto: ANP

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!