Bosbranden in vakantielanden, wat betekent dit voor uw reis?

09 augustus 2021
4 Min. leestijd

De extreme hitte van de afgelopen tijd zorgt in Zuid-Europa en de Balkan voor veel problemen. Bosbranden verspreiden zich snel over grote gebieden. Ook een aantal populaire vakantielanden worden geteisterd door de branden, zoals Italië, Griekenland en Turkije.

Bosbranden in Europa

Het is niet ongewoon dat er in de zomer bosbranden door delen van Europa woeden. Door de dreiging in toeristische gebieden zorgen de branden voor een nieuwe klap in de toerismesector en veel reizigers zitten met vragen. Wat moet u bijvoorbeeld doen als u nog een reis gepland heeft staan naar een gebied met bosbranden? Of als het vuur toch dichterbij komt dan in eerste instantie gedacht?

De Europese Commissie gebruikt het meetsysteem Copernicus om in kaart te brengen waar de bosbranden gaande zijn of waar ze makkelijk kunnen ontstaan. Wilt u zelf kijken waar bosbranden momenteel zijn? Op de website van Copernicus kunt u de actuele stand van zaken vinden.

Bosbranden in uw vakantieoord

Op het moment dat er in uw buurt bosbranden gaande zijn, is het vooral belangrijk om goed naar de lokale autoriteiten te luisteren. In de getroffen landen komen bosbranden vaker voor, waardoor politie en brandweer al eerder met dergelijke situaties om hebben moeten gaan. Zij kunnen de stand van zaken ter plekke het beste inschatten en vertellen welke stappen u moet ondernemen. Ga voor aanvullende informatie te raden bij de verhuurder van uw vakantie-accommodatie.

Nog op reis

Als er bosbranden woekeren in het gebied waar uw vakantie nog gepland staat, is er een kans dat deze vakantie geen doorgang kan vinden of dat u niet meer wilt vertrekken. Wanneer de touroperator de reis annuleert, heeft u recht op uw geld terug. Heeft u echter de vlucht en accommodatie los geboekt, dan is dit een ander verhaal. Als u een losse reis en accommodatie heeft geboekt en u wilt niet gaan, terwijl het gebied in principe wel toegankelijk is, dan doet u er goed aan om te kijken wat uw annuleringsverzekering dekt.

Is het in principe wel mogelijk om te gaan, maar twijfelt u? Neem contact op met de touroperator of de vakantie-accommodatie bij twijfels. Zij kunnen de situatie ter plekke bekijken. Bij uw reisorganisatie kunt u kijken of het mogelijk is om de reis om te boeken naar een ander moment of een andere bestemming.

Kiest u ervoor de reis wel door te laten gaan? Het ministerie van Buitenlandse zaken adviseert om de plaatselijke media goed in de gaten te houden. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om uw gegevens achter te laten bij het ministerie. Zo kunt u snel op de hoogte worden gebracht van eventueel gewijzigde reisadviezen. U bent ook een stuk makkelijker vindbaar op het moment dat de situatie echt gevaarlijk wordt.

Alarmcentrale contacteren

Vakantiereizigers in getroffen gebieden kunnen met allerlei soorten vragen aankloppen bij de alarmcentrale Eurocross Assistance. Vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over het willen veranderen van accommodatie. De alarmcentrale verwijst u dan door naar uw reisorganisatie. Heeft u niet bij een reisorganisatie geboekt? Dan ligt het in principe bij uzelf om een ander verblijf te regelen.

Ook met vragen over eerder huiswaarts keren kunt bij een alarmcentrale terecht. Dit kan ook de alarmcentrale van uw reisverzekeraar zijn. Zij kijken met u mee in hoeverre uw verzekering dekking biedt en helpen met het regelen van de terugreis.

Medische klachten

Het komt gelukkig weinig voor bij de huidige bosbranden, maar het kan zijn dat u lichamelijk letsel oploopt of medische klachten heeft na het inademen van rook. Neem bij een arts- of ziekenhuisbezoek altijd contact op met de alarmcentrale van uw zorgverzekeraar. Ze kunnen u helpen met het vinden van een goede medisch specialist of een goed ziekenhuis, kunnen een vertaler regelen, als het nodig is, ontfermen zich over de zorgkosten.

Tips van de brandweer

Komt het vuur echt dichtbij? Probeer dan vooral rustig te blijven. Doe zelf geen pogingen om het vuur te blussen, maar vlucht naar veiliger gebied. Zoek de openbare weg op, anderszins grote verharde terreinen of de bebouwde kom.

Om de kans kleiner te maken dat het vuur u inhaalt of insluit, doet u er goed aan niet voor de brand uit of in de richting van de brand te lopen. Loop in plaats daarvan haaks op het vuur.

Zodra u daartoe in staat bent: bel het alarmnummer. In alle EU-landen, een een aantal andere, is dit 112. Geef uw locatie zo nauwkeurig mogelijk door en volg de aanwijzingen van de autoriteiten zorgvuldig op. Meer informatie kunt u vinden op de website van de brandweer.

Dit onderwerp wordt besproken in MAX vakantieman op 9 augustus 2021 met Suzan de Wit van Alarmcentrale Eurocross Assistance.

(Bron: Archief, Copernicus, Rijksoverheid, Brandweer, Nu.nl, NOS, RTL Nieuws, De Telegraaf. Foto: ANP)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!