Nederlandse tram en bus worden fors duurder in 2023

26 oktober 2022
2 Min. leestijd

Vanaf 2023 worden de prijzen van kaartjes voor de tram en bus fors duurder. De Haagse vervoerder HTM en Rotterdamse stads- en streekvervoerder RET laten weten hun prijzen met gemiddeld 7,24 procent te verhogen per 1  januari. Volgens de vervoerder zijn de gestegen energiekosten de oorzaak voor de hogere prijzen.

 

Rondom Den Haag betalen reizigers nu nog 0,174 euro per kilometer, vanaf volgend jaar stijgt dat tarief naar 0,187 euro. Verder wordt het basistarief van 1,01 euro nu naar 1,08 euro verhoogd. Het basistarief is het bedrag dat iedere reiziger aan het begin van de reis betaalt en is landelijk vastgesteld.

 

Stijgen prijzen ‘onvermijdelijk’

“Reizigers meer laten betalen voor het ov, is natuurlijk heel onwenselijk”, aldus een woordvoerder van Connexxion, die onder meer rijdt in Noord-Holland, Zuidoost-Brabant en rondom Arnhem en Nijmegen. “Maar om de kostenstijgingen op te vangen, is het nu onvermijdelijk. De brandstof- en energieprijzen zijn in 2022 zeer snel gestegen. De vervoerders zien zich daarom genoodzaakt om een grotere stap te zetten in het verhogen van de tarieven dan in voorgaande jaren. Maar door de hoge brandstof- en energieprijzen houden de ov-bedrijven hier geen extra winst aan over.”

Kinderen en ouderen

Wel mogen kinderen tot 12 jaar en 65-plussers in Rotterdam nog steeds gratis reizen met het ov. Ook dalen de kosten voor een kinderkaartje in het Haagse openbaar vervoer van 1,50 euro naar 1,00 euro. Als reden noemt HTM het stimuleren van (groot)ouders met (klein)kinderen de tram of bus te pakken tijdens een dagje uit.

“Btw-tarief naar 0”

De regionale vervoerders willen graag het btw-tarief verlagen van 9 naar 0 procent. Door de btw te schrappen blijft de bus en tram ‘betaalbaar en aantrekkelijk’, bepleiten reizigersvereniging Rover en brancheorganisatie voor ov-bedrijven OV-NL. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM), dat namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoek doet naar het afschaffen van de btw op ov-kaartjes, komt naar verwachting dit najaar met de uitkomst van het onderzoek.

 

Bron: ANP Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!