Op vakantie door of naar Duitsland? Ook de bijrijder mag géén flits-app aan hebben staan

24 februari 2023
2 Min. leestijd

In Duitsland is het verboden om gebruik te maken van de functie voor flitsmeldingen op een flits-app. Maar na een baanbrekende rechterlijke uitspraak is nu bekend dat dit ook geldt voor bijrijders en andere passagiers. Zorg dus dat iedereen zijn flitswaarschuwingen uit heeft staan als je door Duitsland rijdt.

Ook andere passagiers zijn schuldig

Een Duitse autobestuurder moet toch een boete betalen, nadat de bijrijder gebruik maakt van een flits-app. Daar schrikken niet alleen Duisters van, ook in het buitenland is geschokt gereageerd. Men gaat er vanuit dat alleen de bestuurder de verboden meldingen niet aan mag hebben staan. Het gebruik van de andere functies van apps als Flitsmeister en Waze zijn wel toegestaan.

Je kunt de flitsmelder uitzetten door ‘radar melden’ te deactiveren. Toch is het soms de beste optie om de app (tijdelijk) te verwijderen. Je kunt tijdens een aanhouding lastig bewijzen dat je tijdens de rit geen waarschuwingen aan had staan.

Hebben meer landen verbod op flits-apps?

In veel landen is het gebruik van flitswaarschuwingen verboden. Zo ook in Frankrijk, waar alleen gevarenzones mogen worden weergegeven en niet de specifieke plaatsen van flitsers. In Zwitserland, Turkije, Ierland en Slowakije moet je goed uitkijken. Het bezitten van een flits-app in zijn geheel is daar strafbaar. Alleen het uitzetten van flitsmeldingen is niet voldoende.

Mag ik in Nederland een flits-app gebruiken?

In Nederland is het gebruik van flits-apps met flitsmelder echter niet strafbaar. De Nederlandse autoriteiten geven aan als doel het verkeer zo veilig mogelijk te maken. Níet zo veel mogelijk snelheidsbekeuringen binnen te halen. Zo vindt het Openbaar Ministerie flits-apps juist bijdragen aan de verkeersveiligheid. Bestuurders houden zich hierdoor beter aan de maximumsnelheid.

Nederlandse flitsers

Ondanks dat flitsmelders nauwkeurig de locaties van flitspalen weergeven en op het juiste moment waarschuwen, is het verstandig je altijd aan de maximumsnelheid te houden. Ook kun je de eerste zijn die wordt geflitst voordat een flitser is aangemeld bij een van de apps. Daarnaast maakt Nederland ook gebruik van flexflitsers, waarbij de locatie van een paal continue wisselt.

Bronnen: 24auto.de, ANWB, AD. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!