Schiphol komt belofte niet na: mogelijk toch een reizigersbeperking in de zomer

11 februari 2023
2 Min. leestijd

Het heeft maar 2 weken geduurd. Sinds de aankondiging dat er na maart 2023 geen maximum aantal reizigers nodig zou zijn op Schiphol, staan de zaken er nu toch anders voor. Het personeelstekort blijkt nog te groot. Daarom is de kans reëel dat de luchthaven wederom genoodzaakt is een limiet in te stellen voor het aantal reizigers dat kan vertrekken in de mei- of zomervakantie.

Afhandelbedrijven

De afhandelbedrijven op Schiphol hebben nog een tekort aan medewerkers. Hoe langer dat duurt, hoe meer risico op een reizigerslimiet. Overigens kampen niet alleen de afhandelbedrijven met het personeelsprobleem. Ook beveiligingsbedrijven en diverse horeca op de luchthaven komen krachten tekort. Daarnaast zijn schoonmakers, buschauffeurs en loodsmedewerkers ook broodnodig.

‘Rode vlag’

Schiphol stelt een ultimatum voor de betrokken bedrijven. Als het probleem niet binnen een paar weken wordt opgelost is er weer een reizigersbeperking nodig. “We hijsen de rode vlag. We gaan interveniëren want het gaat niet goed. We hebben met iedereen gesproken over een oplossing van dit personeelstekort en niets helpt”, zegt Schiphol CEO Ruud Sondag tegen Het Financieel Dagblad.

Te hoge ambitie

Eerder laat Schiphol weten het personeel op tijd te kunnen werven. In de praktijk blijkt dit moeilijker dan gedacht. Onder andere betere werkinstructies en een efficiëntere controle van handbagage zijn niet genoeg om een reizigerslimiet te voorkomen. Wel heeft de luchthaven eerder toegegeven bij piekdagen een maximum te stellen aan het aantal reizigers die dag. Nu het werven van personeel niet wil vlotten zal het om langere perioden gaan.

Eerder een limiet aan reizigers

Door het grote personeelstekort vliegen een lange tijd ‘slechts’ 50.000 reizigers per dag vanaf de luchthaven. In maart zou dat afgelopen moeten zijn. Tijdens het zomerseizoen verwacht Schiphol 850 extra veiligheidsagenten nodig te hebben. Inmiddels zitten zij op de helft, maar de vraag blijft of al het personeel op tijd is geworven.

Bronnen: AD, Schiphol, NOS, Archief.  Foto: ANP Foto.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!