Supermist, wat is het en wat kun je in zo’n situatie doen?

25 oktober 2023
2 Min. leestijd

Als je met de auto rijdt, zijn er ook wel eens dagen dat het behoorlijk mistig is onderweg. In het Amerikaanse Louisiana krijgen bestuurders in oktober 2023 te maken met zogeheten supermist, waardoor er een zeer ernstig ongeval plaatsvindt. Maar wat is supermist eigenlijk, kunnen we dat in Nederland ook krijgen en hoe ga je daarmee om?

Een mix van verschillende soorten mist

Supermist is een combinatie van de rook van natuurbranden en ‘gewone’ dichte mist. Het is dus eigenlijk enorme pech als deze 2 soorten mist samenkomen. In Louisiana zorgt deze cocktail op 23 oktober 2023 voor een reusachtige kettingbotsing waarbij 158 auto’s betrokken zijn. Met meerdere doden en tientallen gewonden tot gevolg.

Kunnen we in Nederland ook supermist krijgen?

In Nederland hebben we over het algemeen niet veel te maken met (grootschalige) natuurbranden. De kans op supermist is hierdoor erg klein. Ga je op autovakantie? Dan kun je er rekening mee houden dat je in de vroege ochtend meer kans heb op mist. Als er daarnaast natuurbranden in de omgeving zijn, is het belangrijk om extra alert te zijn. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om wat later te vertrekken.

Wat kun je doen bij (super)mist?

Ondanks dat supermist nauwelijks voorkomt in Nederland, moet je ook heel voorzichtig rijden tijdens ‘gewone’ mist. Minder je snelheid en houd voldoende afstand. Deze nevel kan eveneens gevaarlijke situaties veroorzaken. Het komt vooral voor in de herfst. Let dus goed op de volgende zaken als je met mist de weg op gaat. Daarnaast kun je er ook vóór vertrek rekening mee houden. Hoe je dat doet legt MAX Vandaag uit.

Bronnen: De Telegraaf, NU.nl, RTL Nieuws, The Guardian. Foto: Shutterstock.

Wil je meer tips voor onderweg?

Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!