Autorijden met mist: welke lampen zet ik aan en wanneer?

21 december 2022
3 Min. leestijd

In de herfst en winter is er meer kans op mist. Er wordt in deze periode dan ook regelmatig een code geel of oranje afgegeven door het KNMI vanwege mistbanken die soms het hele land kunnen bedekken. Dit kan betekenen dat je de mistlampen van de auto moet gebruiken. Maar onder welke omstandigheden moeten de mistlampen aan?

De juiste lampen aan

Over het algemeen zet je je dimlicht aan bij mist overdag. Dit is het standaard licht dat je verplicht bent aan te zetten wanneer je in Nederland in het donker de weg op gaat. Dimlicht maakt je goed zichtbaar, maar zorgt er ook voor dat je zelf voldoende zicht hebt op de weg. De naam dimlicht staat voor licht dat andere weggebruikers niet verblindt, voor hen is het namelijk gedimd.

Licht wat door de auto automatisch wordt geregeld moet je bij mist zelf op dimlicht zetten. De sensor die nagaat hoe donker het buiten is, herkent geen mist.

Wanneer mistlamp(en) aan?

Pas als het zicht op de weg ernstig wordt belemmerd mag je de mistlamp aan de voorkant aanzetten. Dit geldt in het geval wanneer je niet verder dan 200 meter voor je kunt kijken door mist, sneeuw of hevige regenval. Bij minder dan 50 meter zicht, er is dan sprake van zeer dichte mist, mag je je mistachterlicht aanzetten. Je dimlicht en mistlampen hoeven niet tegelijk aan te staan. Je kunt zelfs zélf verblind raken door de reflectie die ontstaat wanneer het dimlicht en mistlicht aan de voorkant aanstaan.

Meer zicht? Mistlamp uit, dimlicht aanzetten

Op het moment dat je meer zicht hebt dien je de mistlamp(en) meteen weer uit te zetten, zo voorkom je dat andere bestuurders worden verblind. Onterecht mistlicht voeren kan je daarnaast ook een boete van 150 euro opleveren. Gebruik de mistlichten dan ook alleen wanneer echt nodig.

Tips bij rijden met mist

Het is handig je goed voor te bereiden wanneer je de weg op gaat met mist. MAX Vandaag heeft een aantal tips. Ben je toch al onderweg en rijd je opeens een mistbank in? Laat dan je gas los (niet meteen remmen), verdubbel je afstand ten opzichte van je voorganger en halveer je snelheid. Mist is verraderlijk. Door afstand te houden en de snelheid te verlagen kun je tijdig handelen als er iets onverwachts gebeurt.

Ook op de fiets kun je beter goed opletten tijdens mist, lees hier hoe je dat kunt doen.

Bronnen: KNMI, Rijksoverheid, ANWB, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!