Oude NS treincoupés geschonken aan verpleeghuizen voor mensen met dementie

09 december 2022
2 Min. leestijd

Binnenkort kunnen bewoners met dementie die in een verpleeghuis wonen, weer ‘met de trein’. Alzheimer Nederland en NS schenken onder andere treinbanken en tafels aan verzorgingscentra om daar coupés van te bouwen. De bewoners kunnen zo herinneringen ophalen en hierover in gesprek gaan. Het is voor dementerenden een hulpmiddel om weer contact te maken. 

Oude dubbeldekkers

Treinbanken, tafels, bagagerekken en kantelprullenbakken stellen de 2 organisaties ter beschikking. Het gaat om onderdelen uit oude dubbeldekkers (type DDM1). Verpleeghuizen kunnen dan zelf een coupé bouwen. Het pakket bestaat verder nog uit jashaakjes en een noodremtrekker. “Bijna iedereen houdt van reizen. Maar wat als je door dementie niet meer kúnt reizen?”, aldus Alzheimer Nederland en NS.

Hoofdreiscoupé

In 2021 introduceren Alzheimer Nederland en NS de Hoofdreiscoupé. Deze coupé ging langs bij verschillende verzorgingstehuizen in alle provincies. Het was een succes, want de coupé is uiteindelijk bij een verpleeghuis blijven staan.

Reisgenoot kwijt door dementie

Mensen met dementie in verpleeghuizen kunnen niet meer (zelfstandig) met de trein reizen. NS zegt zelf af en toe reizigers tegen te komen die een reisgenoot kwijt zijn, of dat iemand opeens niet meer weet hoe hij of zij moet inchecken. Een hoofdconducteur van de NS vertelt ooit een ouder stel te moeten helpen, omdat de man na het bezoeken van het toilet niet meer wist waar zijn vrouw zat.

Alzheimer herkennen

OV-medewerkers en reizigers kunnen op dit moment een gratis training doen om de signalen van dementie te herkennen. De training is ontwikkeld door Samen dementievriendelijk, een initiatief van Stichting Alzheimer en het ministerie van VWS. Hiermee kunnen reizigers op een goede manier omgaan met mensen wanneer zij tekenen van Alzheimer vertonen.

Aanmelden voor een coupé

Voor verpleeghuizen is het mogelijk om zich aan te melden bij NS wanneer zij een treincoupé willen. Er worden daarna 22 verzorgcentra gekozen. Deze kunnen op 20 december 2022 worden opgehaald bij de NS-werkplaats in Amersfoort.

Bronnen: ANP, NS, Alzheimer Nederland. Foto: NS

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!