Zürich heeft het beste station van Europa, dit is waarom (en deze 2 Nederlandse stations staan ook in de top 10)

04 januari 2024
3 Min. leestijd

En de winnaar is… Zürich Hauptbahnhof. Dit station is door de Amerikaanse consumentenbond verkozen tot Europa’s beste station. Doet Nederland ook mee zal je denken? Ja! Sterker nog, 2 Nederlandse stations staan in de top 10.

De Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Choice Center, deed onderzoek naar de beste treinstations van Europa. Hierbij hebben zij gekeken naar de 50 drukst bezochte.

Op deze punten worden de beste stations beoordeeld

Aandachtspunten voor een beoordeling zijn aansluiting met andere treinen, vertragingen, toegankelijkheid (voor mensen met een beperking), voorzieningen en de openingstijden. Daarnaast is meegenomen of er taxi’s aanwezig zijn, je er goed en comfortabel kunt wachten op de trein en of dat de informatievoorziening over de treinreizen goed is.

En de winnaar is…

Met stip op 1 staat het centraal station van het Zwitserse Zürich. Zij scoren het hoogst op bovenstaande punten. Wie reist vanaf Zürich kan rekenen op een goede aansluiting. Ze zijn zeer toegankelijk voor mensen met een beperking, hebben een uitgebreid assortiment aan winkels, restaurants en plekken om te wachten op de trein of de tijd te overbruggen.

Enthousiast geworden over een treinreis door Zwitserland? Janny van der Heijden en André van Duin gingen je voor in Denkend aan Zwitserland.

Hoe ziet de top 5 van beste stations in Europa eruit en staat Nederland ertussen?

Op de 2e plaats van beste stations staat het centraal station in Wenen. Een nieuwkomer en meteen op nummer 2, direct gevolgd door die van Berlijn en Bern. Deze 2 delen de 3e plaats. Op nummer 5, nummer 4 is vanwege de gedeelde 3e plaats weggelaten, staat Utrecht Centraal.

Niet alleen Utrecht Centraal staat in de lijst, maar ook Amsterdam Centraal komt er in voor. En wel op nummer 8. Dit zijn overigens ook de enige 2 stations uit Nederland die zijn beoordeeld. Amsterdam CS heeft nog Frankfurt en Napoli voor zich, maar staat dus ook in de top 10. Na Amsterdam Centraal volgt op nummer 9 Gare de Lyon en Oslo centraal station sluit de top 10 af. Het station wat het slechts scoort is Bremen. Daar heeft bijna 40 procent van de treinen een vertraging van meer dan 5 minuten.

In Duitsland gaat het niet zo goed en dat heeft een reden

Hoewel Duitsland over een groot en op zich goed spoorwegennet beschikt, bungelen de Duitse stations onder aan de lijst van Europa’s beste stations. Ook daar is onderzoek naar gedaan. Hier blijkt de actie van 2022, die in 2023 is herhaald, aan ten grondslag te liggen. In 2022 en ook in 2023 mogen Duitsers voor een bepaalde tijd voor 9 euro per maand het hele land door reizen. Een mooi initiatief, maar daar zijn de stations niet voldoende op ingericht en het spoorwegennet niet op berekend. Dit had onder andere veel vertraging als gevolg.

Bron:  Nu.nl, Consumer Choice Center Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!