Vlucht gepland van of naar Israël? Dit is belangrijk om te weten

11 oktober 2023
3 Min. leestijd

Israël is zaterdag 7 oktober 2023 opgeschrikt door een extreme geweldsuitbarsting van Hamas. Vanwege de ernstige situatie gaan vele vluchten van en naar Israël niet door. Ben je in het land, of heb je al eerder een vlucht geboekt? Dit is belangrijk om te weten over de situatie.

Ik heb een vlucht geboekt naar Israël

Het reisadvies naar Israël is momenteel oranje, en in de Gazastrook zelfs rood. Het laatste geldt ook voor de landgrenzen van Israël met alle andere omliggende landen (Egypte, Libanon, Syrië en Jordanië). Oranje betekent dat je alleen naar het land kunt gaan als het uiterst noodzakelijk is. Bij kleurcode rood kun je er niet heen. Lees hier meer over reisadviezen.

Update: Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de Westelijke Jordaanoever aangepast van oranje naar rood. Het ministerie raadt aan om daar niet naartoe te gaan. Mensen die er al verblijven zouden veilig moeten vertrekken als dat mogelijk is.

Vluchten geschrapt naar Tel Aviv

Als je een vlucht hebt geboekt naar Israël, dan is de kans groot dat deze is geannuleerd. Zo kun je voorlopig niet naar Tel Aviv. Transavia, KLM, easyJet, maar ook maatschappijen als Air France, Emirates, American Airlines en Ryanair hebben vluchten naar de stad geschrapt.

Ik bevind me momenteel in Israël

Verblijf je op dit moment in Israël? Je kunt het land verlaten via luchthaven Ben Gurion, luidt het advies van de Nederlandse Ambassade in Tel Aviv. Daarnaast verzoeken zij dringend om je te registreren bij Buitenlandse Zaken Administratieservice. Zij houden je op de hoogte over de veiligheidssituatie. Bovendien weten zij dan wie zich momenteel in het land bevindt. Het is van belang dat je ook aangeeft wanneer je het land weer hebt verlaten.

Het volgende is op maandag 9 oktober te lezen op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: Blijf thuis en zoek bij het horen van het luchtalarm onmiddellijk een schuilkelder op of een andere veilige plek. Volg het lokale nieuws en volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Honderden reizen naar Israël gepland

De ANVR meldt dat de komende periode honderden Nederlandse toeristen naar Israël zouden reizen. De vraag is of dat vanwege het opgelaaide geweld, nog doorgaat. Israël is volgens een woordvoerster een populaire bestemming in de herfst- en kerstperiode. Hoeveel reizen er precies worden geschrapt, “zullen we de komende periode moeten afwachten”. Heb je een vakantie naar Israël gepland, neem dan contact op met je reisorganisatie.

Heb je vragen rond de situatie? Je kunt hierover bij Buitenlandse Zaken terecht. Hier lees je ook alle veel gestelde vragen.

Evacuatie Nederlanders uit Israël

Nederlanders in Israël kunnen woensdag 11 oktober met een militair transporttoestel terug naar Nederland. Het gaat om 2 vluchten en er kunnen ongeveer 200 mensen mee. Dat heeft demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot bekend gemaakt. Donderdag 12 oktober volgt er nog een toestel van KLM om Nederlanders te evacueren.

Ook Duitsland en Frankrijk hebben extra vluchten gepland om mensen uit Tel Aviv te halen.

Bronnen: Ministerie van Buitenlandse Zaken, ANP, NOS, ANVR. Foto: ANP.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!