Voorkom dat je slachtoffer wordt van zakkenrollers: zo herken (en voorkom) je hun trucs

23 juni 2023
6 Min. leestijd

Op vakantie wil je mooie plekken bezoeken en ontspannen. Maar terwijl jij straten afstruint en gebouwen en pleinen bewondert, slaan zakkenrollers hun slag. Hoe je dat voorkomt en hun trucs herkent, lees je in dit artikel.

Zakkenrollers

Zakkenrollers bevinden zich net als jij vooral op toeristische trekpleisters. Want daar zijn veel mensen op 1 plek en dus is er meer kans dat ze buit maken. Chaos en drukte is namelijk ideaal voor zakkenrollers, want zo vallen ze minder op en kunnen ze verdwijnen in de menigte. Toch kun je ze aan een aantal zaken sneller herkennen.

Kun je zakkenrollers herkennen?

Door goed op te letten kun je een zakkenroller nog weleens herkennen. Ze gedragen zich meestal wat ‘vreemder’ en minder ontspannen dan andere mensen. Ze zijn geconcentreerd en verkennen hun omgeving goed door veel om zich heen te kijken. Meestal werken ze in teams en kijken ze elkaar veel aan. Ook kun je ze soms herkennen aan hun kleding. Een jas of krant over hun arm, kan een aanwijzing zijn. Deze gebruiken ze om hun acties af te schermen. Ook een shawl wordt hier nog weleens voor gebruikt, zodat ze hun arm eronder kunnen houden en onopvallend tassen open ritsen.

Vergis je niet: zakkenrollers zien er vaak ook heel gewoon, of zelfs buitengewoon netjes, uit. Hierdoor kan het lastig zijn om in te schatten of iemand betrouwbaar is.

Trucs van zakkenrollers

Zakkenrollers gebruiken verschillende trucs. De basis is vrijwel altijd hetzelfde: chaos en verwarring zaaien, waardoor je afgeleid raakt. Er zijn verschillende manieren waarop ze dat doen. Welke trucs vaak worden toegepast, zetten we hieronder op een rij:

Spuugtruc

In Barcelona wordt een vrij nieuwe (en vervelende) truc toegepast. Er wordt op je gespuugd, meestal in je haar, waardoor je gechoqueerd en verward reageert. De spuger is dan al weggelopen en iemand anders biedt aan je te ‘helpen’ met schoonmaken. Ondertussen grijpt weer een ander je bagage of bezittingen. Een andere variant hierop is dat er een sigaret op je wordt uitgedrukt of dat er (nep) vogelpoep op je wordt gegooid.

De baby in je armen

Nogal extreem, maar het gebeurt echt: er wordt een baby in je armen gedrukt. En terwijl jij daar vol verbazing en verwarring staat (en je de baby natuurlijk niet kunt laten vallen) wordt je beroofd van je bezittingen.

Armbandje om, spullen weg

Op veel van de toeristische pleinen en langs stranden worden er armbandjes of andere souvenirs aangeboden. Voor je het weet heb je het polsbandje om en krijg je ineens de (opdringerige en intimiderende) boodschap dat hier een prijskaartje aan zit. Bovendien is het omdoen van het bandje voor zakkenrollers een uitgelezen moment om je portemonnee te rollen.

Terras of restaurant is ideaal voor zakkenrollers

Ga je in een restaurant of op een terras zitten? Hang je jas met portemonnee of tas dan niet aan de rugleuning. Zakkenrollers gaan met hun rug naar je toe zitten en hangen ook hun jas op aan de rugleuning. Vanonder het jasje steken ze hun arm uit naar jouw bezittingen en maken ze ongemerkt buit. Of ze verwisselen hun tas met die van jou.

Foto maken?

Word je gevraagd om een foto van iemand te maken? Let dan heel goed op. Terwijl jij met je handen omhoog en geconcentreerd de foto maakt, wordt je tas vliegensvlug opengeritst en worden je spullen meegenomen.

Voetbaltruc

De voetbaltruc verschijnt vooral bij uitgaansgelegenheden ten tonele en houdt in dat iemand (eventueel zelfs in een voetbalshirt) enthousiast een arm om je heen slaat en een voetbaltruc demonstreert. De roller kruist zijn been door die van jou en haalt ondertussen, in een paar seconden, je zakken leeg. Daarna vertrekt de enthousiasteling en trekt deze onopgemerkt een ander vest of shirt aan. Tegen de tijd dat je doorhebt dat je bent bestolen, kun je de zakkenroller al niet meer herkennen of zien.

Strand is luilekkerland voor zakkenrollers

Naast steden en andere drukke toeristische bestemmingen, is ook het strand een luilekkerland voor dieven die het op toeristen hebben voorzien. Je hoeft maar om je heen te kijken en het wemelt van de mobiele telefoons en strandgasten die ergens onder een handdoek geld vandaan pakken zodat een kind een ijsje kan halen. En ondertussen loeren de dieven mee. Even snel afkoelen in het water en je spullen onbeheerd achterlaten? Weg zijn je tas, zonnebril en telefoon.

Een bekende truc is dat een groepje dieven met een voetbal tussen de badgasten speelt op een druk strand. Al snel belandt een bal op jouw plekje of tegen iemand aan. In de verwarring en misschien zelfs boosheid die ontstaat, wordt er iets waardevols van je badlaken gepakt. Neem dus alleen de meest noodzakelijke spullen mee naar het strand en zorg dat je datgene wat waardevol is niet onbeheerd laat. En let bij afleiding, hoe lastig misschien ook op een strand, altijd extra op. Want dieven gaan ook naar het strand, niet om te zwemmen in de zee, maar om na afloop te baden in luxe spulletjes, jouw spulletjes.

Zo verklein je de kans dat je wordt gerold

De trucs herkennen is natuurlijk handig, maar jezelf al enigszins voorbereiden en de kans verkleinen dat je het slachtoffer van zakkenrollers wordt is eveneens belangrijk. Dit kun je in ieder geval zelf doen:

  • Laat zo veel mogelijk waardevolle spullen thuis en stop dit in een kluis.
  • Stop je portemonnee, paspoort of telefoon niet in open zakken en stop dit ook niet in een in een open tas of in het voorvakje.
  • Gebruik altijd een afsluitbare tas en als het mogelijk is, een tasje onder je kleding waardoor je je kostbaarheden zo dicht mogelijk bij je kan dragen. Zo is de kans dat iemand hierbij kan kleiner.
  • Houd je tas en andere bagage of spullen altijd in het zicht. Leg het dus niet achter je neer, maar zet het desnoods op schoot. Leg ook je telefoon niet in het zicht op tafel.
  • Ben je op het strand en wil je zwemmen? Neem je spullen dan mee het water in in een waterdichte tas, zak of koker.
  • Laat je niet afleiden en blijf altijd alert. Ook als je naar een monument of straatoptreden aan het kijken bent.
  • Word je aangesproken? Let dan extra goed op je spullen en houd de omgeving in de gaten. Door goed oogcontact te houden realiseert een zakkenroller zich dat je alert bent en slaan ze minder snel toe.

Toch bestolen?

Ben je toch bestolen of beroofd van je spullen of reisdocumenten? Neem dan zo snel mogelijk contact met het noodnummer van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij zijn 24 uur per dag gedurende het hele jaar bereikbaar op +31247247247. Sla dit nummer voor je reis alvast op in je telefoon.

Meer weten over reizen en tips?

Lees dan de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Bron: Politie, MAX Vandaag, NU.nl. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!