Voorkom problemen als je een hulpmiddel meeneemt op vakantie

03 juli 2023
3 Min. leestijd

Wie een beperking of een handicap heeft, moet bij het boeken van een vakantie altijd nét iets meer regelen. Zo ook Jos van Beek die een elektrische scootmobiel meeneemt op vakantie naar Benidorm. Maar om het hulpmiddel naar het hotel te krijgen, moet hij flink betalen. In de uitzending van MAX vakantieman op 3 juli 2023 is CDA Tweede Kamerlid Lucille Werner te gast. Ze vindt de extra kosten die mensen met een hulpmiddel maken belachelijk en gaat hier Kamervragen over stellen.

Prijzige transfer

Jos van Beek wil in juni 2023 zijn elektrische (reis)scootmobiel meenemen op vliegvakantie naar Benidorm. Het hulpmiddel kan uit elkaar worden gehaald en heeft de afmeting van een grote koffer. Op Schiphol en in het vliegtuig is er geen probleem. Maar van reisorganisatie TUI mogen elektrische scootmobielen niet in de standaard transferbus naar het hotel mee. Voor Van Beek en zijn vrouw wordt een privétransfer geregeld wat hem 138,38 euro extra kost.

Discriminatie mag niet

In het VN Verdrag Handicap staat dat personen niet mogen worden gediscrimineerd vanwege een handicap of beperking. Het is de plicht van een reisorganisatie om te zorgen dat een persoon met een beperking autonoom kan reizen. Hiervan kan alleen worden afgeweken om veiligheids- en gezondheidsredenen. “Maar een scootmobiel levert geen gevaar op en dus mogen er ook geen meerkosten worden gerekend”, zegt MAX Ombudsman Jeanine Janssen. CDA Tweede Kamerlid Lucille Werner vindt dat het afgelopen moet zijn met het achterstellen van mensen met een handicap. “Met de vergrijzing wordt de groep die met een scootmobiel op vakantie gaat alleen maar groter. De reisbranche moet zich hierop gaan voorbereiden.”

Bereid je goed voor

Neem je een hulpmiddel mee op vakantie, zorg dan dat je niet voor verrassingen komt te staan. Dat begint bij het doorgeven van je beperking of handicap. “Geef door dat je een medische essentie hebt. Dit is iets anders dan een preferentie, een voorkeur”, vertelt Jeanine. “Neem hiervoor telefonisch contact op met jouw reisorganisatie en zet het ook op de mail. Zo kunnen er nooit misverstanden ontstaan.”

Regel transfer

Sommige reisorganisaties nemen elektrische scootmobielen of andere hulpmiddelen niet mee in de transferbus. Alternatief vervoer geregeld door de reisorganisatie is vaak vele malen duurder. “Je hoeft daar niet mee akkoord te gaan”, tipt Jeanine. “Het staat je vrij om zelf ander vervoer te regelen. Bel altijd eerst het hotel ter plaatse en leg je situatie uit. Zo’n hotel heeft vaak banden met een lokaal taxibedrijf die tegen een veel goedkoper tarief de transfer kan uitvoeren.”

Hulpmiddel geweigerd in hotel

Jeanine waarschuwt voor hotels die een anti-scootmobielbeleid hebben. “MS-patiënte Renate Huiskamp maakte dat onlangs nog mee in een Turks hotel. Bij de boeking had reisorganisatie Dé VakantieDiscounter niet verteld dat scootmobiels niet waren toegestaan. Natuurlijk had de organisatie dat wel moeten doen. Ook nadat wij Dé VakantieDiscounter hadden getipt over de missende informatie op hun website, willen ze hun website niet aanpassen.” Dus bel altijd even naar je reisorganisatie om te controleren of je de scootmobiel of andere hulpmiddelen mee kunt nemen.

Klacht?

Gaat het een of ander toch niet zoals gepland? Leg de klacht dan eerst bij de reisorganisatie neer. Kom je er niet uit? Kijk dan of je bij De Geschillencommissie terecht kunt. Is dit niet het geval, schakel dan je rechtsbijstandsverzekeraar in. Heb je deze niet? Neem dan contact op met de redactie van MAX vakantieman.

Benieuwd naar meer vakantienieuws- en tips?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!