Weer groeiende rijen op Schiphol

13 september 2022
3 Min. leestijd

Uren wachten om langs de beveiliging te komen: maandag 12 september 2022 kwam het schrikbeeld van afgelopen zomer op Schiphol weer even terug. Ook dinsdag is het weer druk, al zijn de rijen vooralsnog minder lang dan gisteren.

Rijen tot buiten de vertrekhal

Wel moeten reizigers bij vertrekhal 1 en 3 inmiddels buiten aansluiten in de rij. Ook zijn er meerdere vluchten geannuleerd, al is de reden voor de annulering nog niet bekend. Het gaat veelal om Europese vluchten die uit het schema zijn gehaald.

Wachtrij gemiddeld een uur

Schiphol stelt dat de gemiddelde wachtrij voor de security momenteel een uur is. Volgens een woordvoerder lopen de rijen goed door en is de verhouding reizigers versus beveiligers die aan het werk zijn beter in balans dan maandag.

Reizigers worden via schermen en in de Schiphol-app op de hoogte gehouden van de actuele wachttijden. In de rijen buiten en in de vertrekhal zelf zijn geen bordjes meer te vinden waarop de wachttijden staan. Dat was afgelopen zomervakantie wel het geval.

Schiphol: ‘ontzettend vervelend’

Maandag ontstond grote drukte op Schiphol vanwege een krappe bezetting bij de beveiliging. Door die drukte moesten duizenden mensen in de rij staan en misten sommigen ook hun vlucht. De wachttijden voor reizigers liepen op tot wel 2 of 3 uur. Schiphol liet al weten dit “ontzettend vervelend” te vinden voor reizigers.

Ajacieden wel naar Liverpool

In ieder geval werden bij Transavia 2 vluchten geannuleerd en ook bij KLM werden enkele vluchten geschrapt. Corendon en TUI gaven eerder aan geen vluchten te annuleren.

De vluchten van EasyJet gaan zoals gepland, zei een woordvoerder. Daaronder vallen ook 2 vluchten naar Liverpool. Ajax speelt dinsdag 13 september in de Champions League tegen Liverpool, waardoor ook supporters van de Amsterdamse club op de vlucht naar de Engelse stad zitten.

FNV: meer beveiligers of minder vluchten

Vakbond FNV had gezegd dat door het wegvallen van de zomertoeslag meer beveiligers van Schiphol elders werk zijn gaan zoeken. Daardoor waren er tekorten bij de security, waardoor dus lange rijen wachtende passagiers ontstonden.

FNV gaat dinsdag weer in gesprek met Schiphol over de problemen met personeelstekorten. FNV-campagneleider Joost van Doesburg zei dat het uitgangspunt is dat mensen weer met plezier aan het werk kunnen op de luchthaven. Volgens hem kan de luchthaven daarvoor aan 2 knoppen draaien: meer beveiligers of minder vluchten.

De woordvoerder van Schiphol zei dat het nog te vroeg is om te praten over een eventuele nieuwe toeslag voor beveiligers. “Maar we houden de vinger aan de pols en we kijken wat we kunnen doen.”

Bron: ANP, foto ANP

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!