Ben jij tevreden met jouw (dichtstbijzijnde) treinstation? Dit zijn de beste én slechtste van Nederland

09 februari 2023
2 Min. leestijd

Als je met de trein reist kom je langs verschillende treinstations. De 1 is wat luxer dan de ander. Om de stationsbeleving van reizigers te meten houden NS en ProRail via enquêtes de waardering van de stations bij in hun zogeheten Stationsbelevingsmonitor. Uit deze resultaten blijkt dat 8 stations een cijfer 8 of hoger scoren. Terwijl 4 stations niet eens de 6 halen.

Meest gewaardeerde station

Met een 8,27 staat het station Klimmen-Ransdaal op nummer 1 (te zien op de hoofdfoto). De reden is de mooie ligging en het heuvelachtig landschap. Niet voor niets heet het enige spoor dat langs dit station ligt de Heuvellandlijn. Het is niet de eerste keer dat het Limburgse station plek 1 behaalt. Bovendien zijn de nummers 2 (Schin op Geul) en 3 (Valkenburg) van de stations bovenaan in de Stationsbelevingsmonitor ook langs de Heuvellandlijn te vinden.

Foto: Shutterstock | Station Valkenburg

Verschillen tussen de treinstations

De andere stations die een 8 of hoger halen zijn Station Gramsbergen (Overijssel), Station Santpoort-Zuid (Noord-Holland), Station Oosterbeek (Overijssel), Station Rotterdam Centraal (Zuid-Holland) en Station Mantgum (Friesland). Bijzonder is dat de eerste 6 stations kleinschalig zijn en een monumentale stationshal hebben. Rotterdam Centraal wijkt daar sterk vanaf, dit is namelijk een zeer modern, maar ook een veel groter station dan de anderen. Mantgum daarentegen, heeft niet eens een stationshal. Dit station beschikt enkel over een dichte wachtruimte. Goed genoeg om zeer te worden gewaardeerd door de reizigers.

Foto: Shutterstock | Station Rotterdam Centraal

Minst gewaardeerde station

Helemaal onderaan de ranglijst, met een 5,22 staat Lage Zwaluwe. Het Brabantse station staat bekend als tochtig en vooral heel saai. Heb je vertraging? Dan kun je zelfs niet even een kop koffie drinken. Er is geen winkel of kiosk te vinden.

Foto: ANP Foto | Station Lage Zwaluwe

 

Verder blijven Nijmegen Dukenburg (Gelderland), Rotterdam Zuid (Zuid-Holland) en Den Helder Zuid (Noord-Holland) ook onder de 6. Het valt op dat bij deze slecht scorende stations voortdurend vernielingen plaatsvinden en ze hebben vaak last van hangjeugd.

Ga je vaak met de trein, maar heb je minder opties vanwege de nieuwe dienstregeling? Tegenwoordig kun je daarover terecht bij Meldpunt Minder OV.

Bronnen: Stations.nl, RTL Nieuws, NH Nieuws, Omrop Fryslân, de Gelderlanders, NOS, AD. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!