Last van de uitgedunde dienstregeling? Meld het bij Meldpunt voor geschrapte ritten openbaar vervoer

30 januari 2023
2 Min. leestijd

Sinds het stoppen van financiële coronasteun en door het grote personeelsgebrek rijden er in 2023 veel minder treinen en bussen. Om de gevolgen daarvan in kaart te brengen, heeft reizigersorganisatie Rover een meldpunt in het leven om de geroepen. Als (een deel van) jouw reis is geschrapt kun je dat de komende tijd melden bij Meldpunt Minder OV.

Langer onderweg

Doordat sommige ritten worden geschrapt zijn reizigers fors langer onderweg. Bovendien is het voor sommigen niet meer mogelijk om een uitstapje te maken, omdat de laatste bus niet meer rijdt. “De vervoersbedrijven schrappen vooral vroege en late bussen of extra spitstreinen om de gevolgen voor zo veel mogelijk reizigers beperkt te houden. Maar voor de reizigers die gedupeerd zijn, kunnen de gevolgen groot zijn”, zegt een woordvoerder van Rover.

Meldpunt

Rover beschrijft dat reizigers anno 2023 een ‘historische stap terug in de tijd zetten’ met de uitgedunde dienstregeling. “Want je zou maar net diegene zijn die niet meer op tijd op zijn of haar werk kan komen. Of die door een optelsom van wijzigingen bijna 2 keer zo lang onderweg is.” Heb jij hier ook last van? Dan kun je dit melden op de website van Rover.

Te laat op werk

“Waar 1 enkele bus minder rijdt, kan dat voor een individuele reiziger betekenen dat er een aansluiting verdwijnt en de reis fors langer wordt, of zelfs dat hij of zij niet meer op tijd op het werk kan komen. En elke reiziger die dit jaar besluit het openbaar vervoer de rug toe te keren, is er 1 te veel,” aldus Rover.

Met de ervaringen van reizigers wil de reizigersorganisatie straks om de gesprekstafel gaan zitten met de verantwoordelijke vervoersbedrijven en overheden.

Bronnen: ANP, Rover. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

 • FRATER
  FRATER

  het is te zot voor woorden dat de tarieven voor OV blijven stijgen maar er steeds minder lijnen beschikbaar zijn.
  in mijn woonplaats is één buslijn van een bus per kwartier naar een bus per uur gegaan terwijl er op die route ook géén alternatieve buslijn beschikbaar is.

  een andere zeer druk bezette lijn , waar heel veel ouderen gebruik van maken is van één keer per kwartier naar één keer per half uur gegaan. Er rijdt op dezelfde route een andere buslijn nog wél elk kwartier maar dat is een snelbus die niet bij alle haltes stopt waardoor je veel verder moet lopen, wat voor met name ouderen een probleem is.
  Hier had dus beter de snelbus minder vaak kunnen gaan rijden om te bezuinigen.

 • ElidaRita
  ElidaRita

  Op 6 februari jl heb ik in mijn woonplaats Emmeloord een auto gehuurd om naar Lelystad te rijden. Want er was de hele week voorafgaande aan deze datum gezegd dat er geen bussen zouden rijden o.a. van Emmeloord naar Lelystad. Wie schetst mijn verbazing dat er wel een bus reed. Ik wil de rekening van de autohuur € 50,00 declareren bij FNV Streekvervoer.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!