Dubbel betalen in het ov? Let extra goed op, het gaat makkelijker dan gedacht

16 februari 2023
2 Min. leestijd

Sinds 31 januari 2023 is het mogelijk om in te checken met je bankpas. Met het nieuwe betaalsysteem OVpay heb je voor een reis zonder abonnement geen ov-chipkaart meer nodig. Ondanks de waarschuwingen om niet met meerdere passen (de ov-chipkaart, een betaalkaart of mobiel betalen) in de buurt van het incheckpoortje te komen, om zo dubbel betalen in het ov te voorkomen, gaat het toch geregeld mis. Hoe komt dat?

Contactloos betalen uit

Sommige mensen hebben contactloos betalen op hun pinpas uit staan. Hierdoor verwacht je dat je niet ‘op afstand’ kunt betalen. Toch kan de NFC-chip die in de pas verwerkt is contact maken met het poortje. Je betaalt namelijk niet direct, maar het bedrag van de reis wordt later van je rekening afgeschreven. Mensen die contactloos betalen uit hebben staan kunnen ook bij een parkeerautomaat, tolpoort of incheckzuil betalen. Dit is gebaseerd op een internationale uitzondering die door banken is afgesproken.

Wat zijn de gevolgen?

Als je de pinpas samen met je ov-chipkaart voor de lezer van een poortje houdt kan het zijn dat je met de verkeerde pas betaalt. De pas met het sterkste signaal wordt gescand. Zo is het mogelijk dat je incheckt met je betaalpas en uitcheckt met je ov-chipkaart. In werkelijkheid heb je dan 2 keer ingecheckt zonder daarna uit te checken. Hierdoor zul je ook dubbel het instaptarief van 4 euro (bij reizen met de bus) of 20 euro (voor niet uitchecken voor de trein) moeten betalen.

100 procent zeker

Op je telefoon kun je je NFC-chip uitzetten. Deze chip maakt het mogelijk contactloos een transactie te doen via bijvoorbeeld een pinapparaat. Maar ook het uitzetten van deze chip op je smartphone is niet voldoende om zeker te weten dat je maar op 1 keer betaalt. Stop je ov-chipkaart dus niet in je telefoonhoesje.

Wat als ik toch dubbel betaald heb?

Het hoeft geen ramp te zijn als je toch per ongeluk dubbel incheckt. Je kunt via de website of app van OVpay achteraf uitchecken. Als het bedrag al is afgeschreven kun je ook nog het tarief terugvragen. Hiervoor dien je het referentienummer samen met het afgeschreven bedrag in te vullen. Maar wil je jezelf de moeite besparen? Houdt dan de verschillende incheckmanieren gescheiden en houdt maar 1 kaart (of chip) voor de lezer.

Bronnen: NU.nl, OVpay, MAX Meldpunt. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!