Inchecken met je bankpas, hoe werkt het precies?

27 januari 2023
3 Min. leestijd

Vergeet jij wel eens je ov-chipkaart? Vanaf 31 januari 2023 kun je ook met je bankpas of mobiel betalen als je wilt inchecken voor een reis. Vooral als je niet vaak met de trein reist, hoef je vanaf dan niet meer achterin het ladekastje te zoeken naar je ov-kaart of er een aan te schaffen. Reizigers met kortingskaarten of een abonnement moeten nog even wachten. Er wordt aan gewerkt deze vormen ook voor het zogeheten OVpay beschikbaar te maken. Dit geldt ook voor het huren van een ov-fiets.

Met je pinpas inchecken: jij bepaalt hoe je betaalt

Betalen met je bankpas vervangt niet de huidige ov-chipkaart. Dat het met je bankpas kan is een extra service. Wanneer je incheckt met je pinpas betaal je voor het volle tarief voor de 2e klas. Je kunt naast je pas gewoon nog een kaartje blijven kopen. Wel wordt de ov-chipkaart op den duur vervangen door de zogeheten OV-pas. Hier zal eveneens een anonieme versie beschikbaar van zijn.

Inchecken met bankpas bij welke bank?

Als jouw bank beschikt over een contactloze pas en/of mobiel betalen kun je daarmee inchecken. Dit kan ook met een contactloze creditcard van Mastercard of Visa. Maar ook met Apple Pay of Google Wallet kun je hiervoor gebruiken. Om in te checken met je bankpas of mobiel, hoef je je niet van tevoren ergens voor aan te melden. Het bedrag wordt later afgeschreven van je rekening.

Reizen met korting of een abonnement

Reis je met een kortingskaart of heb je een abonnement, dan is het niet voordelig om met de bankpas te betalen. Wanneer je incheckt met je bankpas kan een eventuele korting niet worden verrekend. Je betaalt voor een kaartje dat je met de bankpas betaald het voltarief voor de 2e klas.

Pas op voor dubbel betalen

Bewaar jij je ov-chipkaart in je telefoonhoesje? Dan moet je goed opletten dat je niet dubbel betaalt als je incheckt. Zorg altijd dat je 1 van de 2 betaalvormen voor de scanner houdt. Anders wordt het geld mogelijk zowel van je ov-kaart als je bankrekening afgeschreven. Vaak heb je dat niet door, omdat het tegelijk gebeurt.

En wat als je rood staat of onvoldoende saldo op je rekening hebt staan? “Je kunt inchecken als je rood staat, maar als je niet genoeg saldo hebt op het moment dat de bank wil afrekenen, is er een probleem”, aldus een woordvoerder van OVPay tegen RTL Nieuws. Je kunt dan pas weer reizen als de rekening is aangevuld en het bedrag kan worden afgeschreven.

Vergeet niet uit te checken

Vergeet vooral ook niet om uit te checken. Ben je het wel vergeten, dan geldt dezelfde procedure als bij de ov-chipkaart. Je kunt dan via de website van de vervoerder of de app van OVPay aangeven waar je in- en uitgestapt bent.

Met betaalpas inchecken bij andere vervoerders

Je kunt straks OVpay gebruiken bij NS, maar ook bij met Qbuzz en Arriva. Daarnaast zijn er verschillende bus- en/of tramvervoerders die ook al de mogelijkheid bieden om met je betaalpas te betalen.

Ben je niet bekend met mobiel betalen? MAX Vandaag legt uit hoe dat werkt.

Bronnen: OVpay, AD, RTL Nieuws. Foto: ANP Foto

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • Papua
    Papua

    Helaas is er op het Openbaar Vervoer enorm bezuinigd door het kabinet Rutten ! Nu zitten wij [ veelal de gewone Burger] met de ellende ! Wij wonen in Brabants dorp ! er rijden nu alleen in de middag 3 keer een bus naar het CS Tilburg resp. Breda ! in de ochtend kan ik niet weg , alleen in de middag kan ik wel weg alleen kan ik dan niet terug naar huis !! Wat een mens onwaardig reisschema
    Daar moeten wij het mee doen !! WAARDELOOS !!!

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!