Treinreizen zonder ov-chipkaart? Binnenkort kan het met OVpay

02 november 2022
3 Min. leestijd

Sinds 2009 reizen we in Nederland met de ov-chipkaart. Het betaalmiddel dat ooit geschiedenis maakte van de strippenkaart, komt nu toch ook langzamerhand ten einde. Het is namelijk vanaf het einde van 2022 mogelijk om met je bankpas, mobiel of smartwatch te reizen. Dit kan via het nieuwe systeem OVpay. Voorlopig kun je er alleen nog gebruik van maken als je met het volle tarief reist.

Reizen met OVpay en zonder ov-kaart

Het nieuwe systeem dat OVpay wordt genoemd maakt het mogelijk om te reizen met de trein zonder ov-kaart. Zo houd je bijvoorbeeld je telefoon voor de lezer om in te checken. Het is van belang dat je daarna wel weer uitcheckt met hetzelfde apparaat of de pas waarmee je hebt ingecheckt.

Als je een abonnement hebt of met korting reist, dan moet je nog even geduld hebben. Er wordt aan gewerkt om OVpay ook voor deze reizigers mogelijk te maken.

Minder extra kosten

Het grote voordeel aan deze betaalmethode, is dat je nu nooit meer je ov-kaart vooraf hoeft op te waarderen. Zo dien je nu 20 euro op je pas te hebben staan voordat je door de stationspoortjes mag. Zo kun je de trein missen omdat je niet door de poortje kunt vanwege een te laag saldo. Bovendien moet je de kaart om de 5 jaar vervangen en dat kost 7,50 euro. Je kunt ook altijd nog een kaartje kopen op sommige stations.

Andere voordelen

Nu kun je vaak nog lastig door een station heen lopen als je geen ov-chipkaart op zak hebt, of als je limiet te laag is om door de poortjes te mogen. Straks kun je met je telefoon of pas door een NS-station heenlopen als je in- en uitcheckt zonder dat er een bedrag wordt afgeschreven.

Internationale reizen

Op dit moment kun je al bij verschillende internationale treinstations uitchecken met je ov-chipkaart. Straks kan dat ook met het nieuwe betaalsysteem. Wel is het belangrijk om vooraf te checken of er echt ov-paaltjes aanwezig zijn. Bij vervoerder Thalys kun je niet met de ov-chipkaart betalen, dat geldt ook voor Eurostar. Daar dien je sowieso een apart ticket te kopen.

Ook toeristen kunnen straks met hun eigen betaalpas gebruik maken van het OVpay systeem.

Te weinig saldo

Je checkt voortaan in door te betalen met je (contactloze) betaalpas. ’s Nachts wordt het bedrag van de reis afgeschreven. Natuurlijk kan het voorkomen dat je te weinig geld op je rekening hebt staan. Dan kun je nog wel reizen, maar zul je vanaf de volgende dag geen gebruik kunnen maken van OVpay totdat het bedrag wordt afgeschreven.

Einde van het pasjes-tijdperk

Met de nieuwe methode gaat het ov mee met de trend om via telefoon te betalen. Langzamerhand verdwijnen er steeds meer passen en krijgen betaal- en klantenkaarten een digitale vorm. Zo wordt ook de ov-chipaart vroeg of laat achterhaald.

Privacy

Desalniettemin verdwijnt de ov-chipkaart voorlopig nog niet. Eind 2024 wordt de ov-chipkaart pas echt verleden tijd. Zo kun je ook nog steeds met een anonieme ov-chipkaart reizen als je liever privé reist. Ook krijgt de ov-chipkaart voordat hij wordt afgeschaft nog een opvolger: de OV-pas, van deze nieuwe pas zal ook een anonieme variant beschikbaar zijn.

Vooralsnog zeggen de vervoersbedrijven dat Apple en Google (eigenaren van 2 betaalsystemen) alleen een code van betaling kunnen aflezen. Dit betekent dat de bedrijven geen informatie ontvangen over waar je heen reist.

Bron: OVpay, Het Parool. Foto: ANP Foto

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!