NS start dienstregeling voor 2023 alvast op: wat verandert er voor jou?

08 december 2022
3 Min. leestijd

De NS start vanaf zondag 11 december 2022 met de dienstregeling voor 2023. Tussendoor zijn de feestdagen, waardoor er rond de jaarwisseling tijdelijk minder treinen rijden. Wij bespreken de belangrijkste veranderingen in deze nieuwe dienstregeling en wat je kunt verwachten aan het einde van het jaar.

De belangrijkste veranderingen in de NS-dienstregeling

In de loop van 2022 heeft de NS de dienstregeling afgeslankt, wegens personeelstekorten. Daardoor is het drukker geworden in de treinen. Maar in 2023 wil de vervoerder weer langere treinen inzetten en meer zitplaatsen aanbieden. “Met de dienstregeling voor 2023 verkleinen we de kans dat er op het laatste moment treinen uitvallen, zorgen we voor meer zitplaatsen waar nodig en geven we collega’s meer rust. Dat is onze nieuwe basis”, aldus kersvers president-directeur Wouter Koolmees, geciteerd door het ANP.

De NS spreekt de intentie uit om 30 procent van de treinen te verlengen. In de praktijk komt dit waarschijnlijk neer op 13.000 extra zitplaatsen doordeweeks en 85.000 in het weekend. Op de drukke trajecten zullen meer treinen rijden, maar op de rustige trajecten wordt het aanbod juist minder.

Waar gaan meer treinen rijden?

Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag rijdt er weer elke 10 minuten een trein op het drukke traject tussen Eindhoven en Amsterdam. Tijdens de spitsuren rijden er 4 intercity’s tussen Deventer en Amersfoort. 2 van die 4 gaan bovendien door naar Amsterdam, in plaats van Utrecht.

Verder wordt het tijdens de weekenden weer wat drukker op het spoor. Tussen Eindhoven en Sittard, tussen Zwolle en Lelystad, tussen Zwolle en Utrecht, tussen Utrecht en Tiel, tussen Utrecht en ’s-Hertogenbosch en tussen Leiden en Haarlem is er een uitgebreidere dienstregeling. Op de Gelderse trajecten Zutphen-Arnhem en Nijmegen-Wijchen geldt dit alleen voor de zaterdag.

Waar gaan minder treinen rijden?

Op vrijdag rijden er sowieso minder treinen dan op maandag tot donderdag, omdat er dan volgens de NS minder reizigers zijn. Dit geldt specifiek voor de trajecten Utrecht-Den Haag en Schiphol-Lelystad. Van maandag tot vrijdag is er een minder uitgebreide dienstregeling tussen Rotterdam en Breda en tussen Amersfoort en Utrecht. In de daluren – voor 6.30 uur, tussen 9.00 en 16.00 uur en na 18.30 uur – is de dienstregeling op 4 trajecten versoberd. Het gaat hier opnieuw om Utrecht-Den Haag en Schiphol-Lelystad, maar ook Arnhem-Nijmegen en Hoofddorp-Amsterdam.

Voor wat de weekenden betreft heeft de NS op 6 trajecten de dienstregeling beperkt. Op de trajecten Rotterdam-Breda, Almere-Almere Oostvaarders, Hoofddorp-Amsterdam, Nijmegen-Dordrecht, Eindhoven-Tilburg Universiteit en Amsterdam-Haarlem rijden minder treinen. Die laatste wijziging betekent dat er ook geen directe verbinding tussen Amsterdam en Zandvoort aan Zee meer zal zijn.

Hoe is de dienstregeling rondom de feestdagen?

Rondom de jaarwisseling zal de NS sowieso minder treinen inzetten, net zoals elk jaar. Tussen 27 december 2022 en 6 januari 2023 is de dienstregeling doordeweeks vergelijkbaar met de dienstregeling in het weekend. Wel zullen er op alle trajecten minstens 2 treinen per uur rijden, kondigt de NS aan. Op 31 december 2022 blijven de treinen tot 20.00 uur rijden. De 1e reguliere treinreizen van 2023 staan gepland voor 1 januari, na 10.00 uur. Het nachtnet Rotterdam-Schiphol-Amsterdam-Utrecht is hierop een uitzondering. Daar kun je ‘s nachts vanaf 1.00 uur al terecht en na 5.00 uur rijden er zelfs 2 treinen per uur.

De dienstregeling is overigens niet het enige wat gaat veranderen in 2023. In een eerder artikel schrijven we over de nieuwe tarieven voor losse treinritten en abonnementen. Daarnaast zal de ov-chipkaart stapsgewijs plaatsmaken voor het nieuwe betaalsysteem OVpay. Over het betalen met je bankpas, telefoon of smartwatch vertellen we in dit artikel meer.

Bronnen: Archief, NS, ANP. Foto: Jarretera/Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!