Nieuwe dienstregeling van de NS: wat verandert er per 7 november 2022?

06 november 2022
3 Min. leestijd

De NS heeft een nieuwe dienstregeling doorgevoerd. Niet per 11 december, maar per 7 november 2022 gaan er volgens de NS dienstregeling 2022, minder treinen rijden, als gevolg van het personeelstekort bij de vervoerder. Voor welke trajecten geldt dit en wat betekent dit voor jou?

Was er niet al een nieuwe dienstregeling?

In een eerder artikel hebben we de tijdelijke dienstregeling per 7 november 2022 besproken, volgend op de wijzigingen van 5 september 2022 en vooruitlopend op de wijzigingen per 11 december 2022. Maar deze constructie is inmiddels weer achterhaald. De voor 11 december  geplande dienstregeling gaat namelijk per 7 november 2022 al in.

Waarom moet de NS deze maatregel nemen?

Na de treinstakingen van augustus en september 2022 heeft de NS een nieuw cao-akkoord bereikt met de vakbonden. De vervoerder kan betere arbeidsvoorwaarden voor nieuw aan te trekken personeel bieden, maar zal daar pas op langere termijn de vruchten van kunnen plukken. Zolang de nieuwe lichting nog opgeleid moet worden, kampt de NS met een personeelstekort. En daarom rijden er minder treinen, zodat er minder kans op treinuitval zal zijn. “We willen niet elke keer ad hoc allerlei treinen moeten schrappen, dat mensen op het perron staan en de trein dan niet komt”, vertelt woordvoerder Arno Leblanc aan de NOS.

In 2023 komt er een tijdelijke noodmaatregel van de NS, om de personele bezetting tijdelijk te verhogen. De conducteurs krijgen hulp van externe beveiligers, terwijl kantoormedewerkers ook enkele uren per week bijspringen, op vrijwillige basis. “We zijn nu in overleg met de vakbonden en de ondernemingsraad over de inzet van kantoorpersoneel. Daarna volgt dan nog een training en dan zouden de collega’s inzetbaar zijn”, aldus een woordvoerder in gesprek met NU.nl.

Op welke trajecten gaan er per 7 november minder treinen rijden?

Op 22 intercity- en 20 sprintertrajecten zijn al minder treinen gaan rijden. Dat zal met de nieuwe dienstregeling niet anders zijn, zowel tijdens de spits als tijdens de daluren. Waar dit per 7 november 2022 geldt, kun je via dit overzicht van de NS zien. Zo rijdt er op de trajecten Hoofddorp-Hoorn en Baarn-Utrecht Centraal maar 1 sprinter per uur. Volgens de NS dienen reizigers rekening te houden met vollere treinen en meer overstapmomenten.

Hoe gaat het verder?

De nieuwe dienstregeling is van 7 november tot 11 december 2022 van kracht. Daarna komen er een paar veranderingen op drukke trajecten. Op de vrijdagen rijdt er tijdens de spitsuren elk half uur een intercity, in plaats van elk kwartier. Tussen Breda en Rotterdam gaan 3 treinen per uur rijden, in plaats van 5. Maar het drukke traject Eindhoven-Amsterdam schaalt juist op: elke 10 minuten een trein, in plaats van 4 per uur. Of de NS op langere termijn weer meer treinen in kan zetten, hangt af van hoeveel personeel er beschikbaar is. Tot die tijd blijft het devies: raadpleeg vlak voor vertrek de reisplanner van de NS.

Bronnen: NS, NOS, De Volkskrant, NU.nl. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!