De meeste reisaanbiedingen blijken te mooi om waar te zijn

30 maart 2023
2 Min. leestijd

In het dagelijks leven worden er veel reisaanbiedingen aan ons voorgeschoteld. Zo word je lekker gemaakt met de mooiste trips voor een zeer aantrekkelijke prijs. Toch zijn deze aanbiedingen meestal te mooi om waar te zijn, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. 83 procent van de door hen bekeken reizen zijn niet voor de aanbiedingsprijs te boeken.

Verzwegen kosten bij reisaanbiedingen

Een reis naar Cyprus voor 2 personen voor ‘maar’ 450 euro blijkt uiteindelijk dubbel zo duur, ondervindt de bond. Reisorganisaties verzwijgen kosten zoals toeristenbelasting, boekingskosten of verplichte bijdragen. Deze ‘verzwegen kosten’ kunnen tot flinke bedragen oplopen. Een reis naar Ibiza voor 2 personen begint bij 286 euro en wordt bij het afrekenen 3520 euro, zegt de bond.

Niet volgens de regels

Een reis moet te boeken zijn voor de geadverteerde prijs, zo luiden de regels voor aanbiedingen van reisorganisaties. Bijkomende kosten die onvermijdbaar zijn horen inbegrepen te zijn. Ook de variabele kosten horen hierbij te worden vermeld. “Het is frustrerend als de prijs van je vakantie tijdens elke stap van het boekingsproces stijgt. En het is misleidend, want sommige aanbieders lijken hierdoor goedkoper dan ze zijn”, zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond.

Handhaving en controle

In totaal zijn er 300 aanbiedingen van 12 reisaanbieders door de Consumentenbond onderzocht. De bond heeft de bevindingen met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besproken. Zij zullen vanaf 1 april 2023 weer gaan controleren en handhaven wanneer nodig.

Wil je weten of je meer profijt haalt uit vroegboekkortingen of last minute-deals? Lees het hier.

Bronnen: Consumentenbond, NOS, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock

 

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!