Vroegboekkorting of last minute deal, wat is voordeliger?

17 januari 2023
3 Min. leestijd

Als je in de zomervakantie op reis wilt zul je nog even moeten wachten voor het zover is. Je hoopt natuurlijk de beoogde vakantie zo voordelig mogelijk te boeken. Vaak kan dat met een vroegboekkorting of als een last minute deal. Maar wat is echt voordeliger? Wachten tot vlak voor vertrek of nu boeken met een vroegboekkorting?

Vroegboekkorting

Als je ver van tevoren een reis boekt, kun je gebruik maken van een vroegboekkorting. Uit losse vliegtickets of een compleet uitgestippelde vakantie haal je op deze manier het meeste profijt. Dat wil zeggen, in vergelijking met als je boekt zonder vroegboekkorting. Mensen die hun reis graag van tevoren plannen maken vaak gebruik van deze deal. Als je iets langer wacht gaan de prijzen omhoog en ben je dus minder voordelig uit. Zo kun je een populaire bestemming beter met vroegboekkorting boeken. Ook wanneer je geen uren wilt spenderen aan het zoeken van een vakantie is dit de beste optie.

Last minutes

Als je uiteindelijk lang genoeg wacht met boeken, volgen de last minute deals. Dit zijn de overgebleven plekken of geannuleerde vakanties die alsnog verkocht worden. Omdat een reisorganisatie deze plekken weer moet vullen worden ze extra aantrekkelijk gemaakt, zodat mensen op het laatste moment toch nog boeken.

Bij een rondreis door een ander land, en als je niet te veel eisen hebt, kun je bijvoorbeeld het beste je overnachting kort voor vertrek boeken. Hiermee kun je veel geld besparen. Ben jij niet zo’n planner? Dan is een last minute een uitstekende keus voor jou.

 

Nadelen

Aan allebei de vakantiedeals zitten voor-, maar ook nadelen. Bij vroegboekkortingen kunnen zich in de tijd van boeken tot de daadwerkelijke vakantie onverwachte situaties voordoen. Denk aan een relatie die uitgaat of het land krijgt plotseling een negatief reisadvies. Het is daarom altijd aan te raden een annuleringsverzekering af te sluiten als je je vakantie ver van tevoren plant. Ook is het mogelijk dat tussentijdse brandstoftoelagen worden doorberekend. Tot slot kan het voorkomen dat jouw bestemming minder populair is dan verwacht. Hierdoor kan je prijs worden verlaagd en blijkt de boeking met vroegboekkorting uiteindelijk de duurste optie. Een groot voordeel van vroeg boeken is dat je extra lang vakantie voorpret hebt en vaak nog alle keuze hebt qua accommodatie.

Bij last minutes is het grote nadeel dat er weinig keuze is. Ook is het pas écht voordelig als je buiten de schoolvakanties om boekt. Te veel eisen aan je vakantie hebben heeft ook weinig zin. Je moet het doen met de deals die er op dat moment beschikbaar zijn.

Wanneer welke aanbieding?

Uiteindelijk zijn last minutes – gemiddeld genomen- het meest voordelig. Met name de deals buiten de schoolvakanties zijn het goedkoopst. Maar vanwege de beperkte keus kan het vroeg boeken van een reis ook heel voordelig zijn. Het is maar net wat bij je past.

Bron: Margriet, RADAR+. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!