Dit Zuid-Europese land is dé vakantiebestemming van 2024

22 november 2023
2 Min. leestijd

Droom jij op grauwe, natte dagen ook zo van een zonnige vakantiebestemming? Mocht je nog inspiratie nog hebben, denk dan eens aan Albanië. Dit Zuid-Europese land is door Skyscanner verkozen tot meest populaire vakantiebestemming voor 2024.

Een verrassende winnaar

Vliegticketvergelijker Skyscanner keek voor het onderzoek naar de zoekopdrachten op de site. Van 18.000 zoekopdrachten is onderzocht waar zij het meest op zochten. En daar kwam een verrassende winnaar uit: Albanië.

In maart van dit jaar schrijven we nog dat het Zuid-Europese Albanië een onontdekte parel is en nog niet heel populair is onder vakantiegangers. Zo snel kan het gaan. Het land aan de Adriatische kunst, stijgt in de laatste maanden van het jaar naar de nummer 1 positie en is nu dé bestemming voor 2024.

Waarom is Albanië een goede vakantiebestemming?

Om te beginnen het klimaat. Albanië heeft een kustklimaat, mediterraan, met hete, droge zomers en milde, natte winters. Het bergachtige binnenland, en dan vooral in het hoge noorden, heeft strenge winters en milde zomers.

Met de hoofdstad Tirana en de havenstad Durrës, kom je ook als stadbezoeker aan je trekken. De historische centra van Berat en Gjirkastër staan op de Werelderfgoedlijst. En ook op culinair gebied kun je je hart ophalen in Albanië. De keuken is vergelijkbaar met de omliggende Balkanlanden. Specialiteiten zijn gevulde paprika, cevapcici en burek.

Welke landen staan er nog meer in de lijst met populaire bestemmingen voor 2024?

Albanië staat op de 1e plaats, maar welke landen staan er nog meer in de top 10 van meest populaire vakantiebestemmingen? Ook verschillende bestemmingen in Azië zijn populair. De volledige top 10:

 1. Tirana, Albanië
 2. Osaka, Japan
 3. Tokio, Japan
 4. Skopje, Noord-Macedonië
 5. Ho Chin Minh Stad, Vietnam
 6. Taipei, Taiwan
 7. Hanoi, Vietnam
 8. New Delhi, India
 9. Denpesar, Indonesië
 10. Boekarest, Roemenië

Wat doen we het liefst op vakantie?

Hoewel de bestemmingen uit deze top 10 doen vermoeden dat we van een actieve vakantie houden, niets blijkt minder waar. Wat we het liefst doen is… slapen. Van de ondervraagden heeft maar liefst 36 procent dit hoog op de lijst staan van bezigheden. Dit ligt geheel in lijn met het feit dat we de laatste jaren onze (mentale) gezondheid belangrijker zijn gaan vinden, en daar hoort ontspanning en slapen ook bij.

Bron: Libelle, Skyscanner, archief Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

 • Rekel
  Rekel

  Met caravan en auto is het ook een mooie reisbestemming: je hebt wel wat meer reis en vakantietijd nodig. Wij waren 2 maanden onderweg, uit en thuis. Veel gezien en genoten. Niet alle campings zijn "lux" maar zijn prettig basic.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!