Een diner hoog in de lucht: zo wordt een vliegtuigmaaltijd klaargemaakt

14 mei 2024
3 Min. leestijd

Bij een korte vlucht ben je na een paar uur meestal al op bestemming. Dat is anders bij een langere (intercontinentale) vlucht. Daarom zit in deze vlucht vaak drinken en een vliegtuigmaaltijd bij inbegrepen. Je hebt dan meestal de keuze uit een paar menu’s. Maar hoe is deze warme maaltijd eigenlijk op jouw tafel terecht gekomen? Dat gaat op deze manier.

Wie bereid het diner?

In een speciale fabriek wordt het eten voor in het vliegtuig klaargemaakt. Tijdens het bereiden wordt er rekening gehouden met de omstandigheden hoog in de lucht. Zo is er bijvoorbeeld een andere luchtdruk. De smaak van de vliegtuigmaaltijd kan hierdoor veranderen. Om te zorgen dat een stuk vlees niet te droog wordt, kunnen ze er hier aan de grond al in de bereiding rekening mee houden. Maar er zijn heel wat andere zaken waar extra op moet worden gelet.

Naast de smaak is het formaat van voedsel ook belangrijk. Eten dat te lang is, zoals een te lange wortel, past niet in het schaaltje. Ook is het gewicht van een schaaltje niet geheel onbelangrijk. Hoe zwaarder de vliegtuigmaaltijden, hoe meer brandstof het vliegtuig moet verbruiken. Daarom is er ook een maximumgewicht voor het maal dat jij krijgt.

 

Hoe komen de maaltijden in het vliegtuig?

Nadat een gerecht klaar is, blijft het van belang om het maal in het juiste klimaat te bewaren. Een gerecht wordt daarom ingevroren tot -8 graden Celsius. Daarna pas wordt het gerecht verdeeld over de schaaltjes. Dit moet binnen een strak tijdschema gebeuren, want anders kan het eten bederven. Zodra het klaar is worden ze al direct in de karretjes, trolleys, geplaatst, die je later ook in het vliegtuig terugziet. Deze trolleys gevuld met de maaltijdschotels worden naar de luchthaven getransporteerd. Net voordat de passagiers mogen boarden, wordt eerst het voedsel in het vliegtuig geladen.

Hoe wordt de vliegtuigmaaltijd warm in het vliegtuig?

Eenmaal opgestegen, zal het cabinepersoneel beginnen met het voorbereiden van de maaltijd. Hiervoor wordt een heteluchtoven aangezet. Deze ontdooit eerst het eten, waarna het  gelijk wordt opwarmt tot de juiste temperatuur. De trolley die het eten even hiervoor goed koel hield, zorgt nu voor het warme gerecht op jouw vliegtuigtafel.

Kan ik iets doen om mijn vliegtuigmaaltijd lekkerder te maken?

Ondanks dat het eten in het vliegtuig wat flauwer smaakt, kun je voor een smakelijkere ervaring wel letten op wat je eet. Met bepaalde smaakmakers en door het eten van bepaald voedsel dat minder gevoelig is voor de smaakverandering, proeft de vliegtuigmaaltijd soms net nog iets beter. Echter, hoeveel rekening je ook houdt met deze speciale omstandigheden aan boord, het eten in de lucht smaakt nu eenmaal anders dan op de grond.

Bronnen: MAX vakantieman archief, TUI, HLN. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!