Het hooikoortsseizoen is begonnen: welke vakantiebestemmingen kun je beter vermijden?

06 mei 2023
3 Min. leestijd

Heb je last van hooikoorts? Dan kun je nog zo’n zin hebben in de zomer, het zal voor jou misschien meer in het teken staan van niezen en tranende ogen. Een mogelijke oplossing is een vakantiebestemming waar je minder last hebt van pollen die hooikoorts veroorzaken.

Waar kun je op letten?

Er zijn verschillende factoren waar je op kunt letten om zo min mogelijk in aanraking te komen met pollen. Zo zijn de concentraties veel groter bij vochtige gebieden en weersomstandigheden dan wanneer het droog is. Maar ook bepaalde gebieden spelen een rol. Bossen zijn de plekken die je beter kunt vermijden, het strand en hoge bergen zijn plaatsen waar juist relatief weinig pollen voorkomen.

Welke landen hebben weinig pollen?

In de meeste populaire vakantielanden heb je wel te maken met pollen. Toch verschilt het in elk land per seizoen en in welk gebied je bent. De Franse bosrijke gebieden zijn af te raden met hooikoorts, maar de kust is wel geschikt. Wil je een veilige keuze maken? Kies dan voor Spanje. De weersomstandigheden zijn hier droog, waardoor de je minder last hebt van pollen. In het bijzonder is Gran Canaria een zeer geschikte bestemming. Houd je niet zo van droogte? Ook de Schotse Hooglanden bieden een goede uitkomst. Er is weinig bebossing en het pollenseizoen is kort.

Naar Japan met hooikoorts?

Heb je altijd een keer naar Japan gewild? Je kunt die bestemming in het pollenseizoen beter even links laten liggen. Hooikoorts wordt daar als een nationale ziekte gezien, omdat 40 procent van de bevolking last heeft van de klachten. Dit komt door het hoge aantal aan cederbomen en cipressen. Deze zijn allemaal na de Tweede Wereldoorlog geplant voor een hogere houtproductie, zonder dat er aan mogelijke hooikoortsklachten is gedacht.

Hooikoorts in de auto

Niezen is onvermijdelijk bij hooikoorts. In de auto niezen is dan weer geen goede combinatie, aangezien het niet mogelijk is de ogen open te houden tijdens het niezen. Ga je met de auto op vakantie, dan kun je ook last krijgen van hooikoorts. Zorg dat je voor vertrek de (pollen)filters goed na laat kijken. Die vangen een hoop pollen af. Maak je een stop, doe dit dan niet naast een volle berm met bloeiende grassen. Houd zoveel mogelijk de ramen gesloten en gebruik bij warmte de airconditioning. Zet tijdens het rijden een zonnebril op. Zo kan stuifmeel niet in de ogen komen en kunnen ze niet snel geïrriteerd raken.

Ben je toch ziek tijdens je vakantie? Dan kun je dat beter doorgeven aan je werk, zo houd je mogelijk recht op je vakantiedagen.

Bronnen: Margriet, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!