Je ziekmelden op werk tijdens vakantie? Veel Nederlanders doen het niet

25 januari 2023
2 Min. leestijd

Het kan je overkomen: je hebt eindelijk vakantie, maar dan word je een paar dagen ziek. Je ben thuis (of op reis) en hebt al je vakantiedagen opgenomen. Geen reden om op werk te melden dat je ziek bent, zou je misschien denken. Toch kan dat laatste juist wel handig zijn. Je vakantie is om uit te rusten en op te laden, dat lukt niet terwijl je ziek op bed ligt. Het is mogelijk om je vakantiedagen om te zetten in ziektedagen, maar waarom doen we dat niet?

Belang van vakantie

Het is belangrijk om vakantiedagen op te nemen. Je laadt weer op, hebt even geen stress of werkdruk. Maar als je de halve vakantie ziek bent, kom je nog steeds niet volledig tot rust. Wanneer je de dagen die je ziek bent omzet in ziektedagen, kun je op een ander moment die dagen alsnog benutten om tot rust te komen. Je hebt immers voor de vrije dagen gewerkt.

Drempel om ziek te melden tijden vakantie

Vaak durven mensen geen aanspraak te maken op hun ziektedagen als ze al vakantiedagen hebben opgenomen. Ze voelen zich bezwaard of denken er simpelweg niet aan. Toch ziet ArboNed tijdens de afgelopen kerstvakantie in 2022, ten tijde van een griepgolf, het ziekteverzuim aanzienlijk dalen.

Jan Machek, psycholoog bij ArboNed, zegt tegen NOS dat hij begrijpt dat werknemers zich vaak niet ziek melden. “Ze schatten zelf ook in hoe zoiets landt in de organisatie, of het strategisch handig is. En daar ligt de crux, dan ervaren mensen vaak een drempel om het te doen.”

Vereisten voor ziekmelding

Je dient je aan het geldende verzuimprotocol te houden, voordat je je vakantiedagen kunt omzetten in ziektedagen. Let er dus goed op hoe dat is geregeld bij jouw werkgever. Verder is het belangrijk dat je altijd bereikbaar bent voor de werkgever en zal je eventueel je vakantieadres door moeten geven. Als je in het buitenland verblijft, kan je werkgever als bewijs een positieve coronatest of doktersverklaring vragen. Je kunt dan namelijk niet langs de bedrijfsarts.

Natuurlijk is het belangrijk om jezelf ook weer beter te melden zodra je weer bent opgeknapt.

Let wel: er zijn gevallen dat je géén vakantiedagen mag omzetten in ziektedagen. Dit staat dan vermeld in je contract, de cao of het bedrijfsreglement.

Bronnen: NOS, ArboNed, FNV. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!