Mag ik een caravan trekken met een B-rijbewijs?

05 november 2022
2 Min. leestijd

Ben je alleen in het bezit van een B-rijbewijs? De gedachte is nog vaak dat je dan geen caravan mag trekken. Echter is dat niet altijd zo. Een kleine caravan voldoet soms wél aan de eisen om enkel in het bezit van een B-rijbewijs toch de weg op te mogen. Dit geldt niet alleen voor caravans, maar ook voor aanhangers, paardentrailers en vouwwagens.

Lijkt het je leuk om volgend jaar een keer met een caravan op vakantie te gaan? Dan kun je er dus toch tussenuit met alleen je B-rijbewijs.

Lastige rekensom

De regels om met het desbetreffende rijbewijs te mogen reizen zitten iets complex in elkaar. De auto en caravan (met eigen kenteken) mogen samen niet meer dan 3500 kg wegen als je in het bezit bent van een B-rijbewijs. Ook mag de massa van de caravan die je trekt maximaal 750 kg zijn. Het gaat hier om het lege gewicht van de auto en caravan.

Daarbovenop komt het maximale gewicht dat de auto en caravan mogen dragen. Als de lege plús de maximale toegestane gewichten bij elkaar worden opgeteld, mag dat totaal niet meer dan 3500 kg wegen.

Het is daarom belangrijk dat je goed nagaat of het samen niet te veel weegt. Ook als je minder dan het toegestane maximale gewicht van een auto of caravan vervoert wordt er bij handhaving uitsluitend naar het maximale gewicht gekeken.

Uitzondering op de regel

Er geldt ook een uitzondering op de regel. Als het lege gewicht van de caravan boven de 750 kg is, maar het zo uitkomt dat hij met het maximaal toegestane laadvermogen nog steeds onder de 3500 kg blijft (in combinatie met de auto), dan mag je de caravan ook met een B-rijbewijs trekken. Maar, de caravan of aanhanger mag nooit zwaarder zijn dan de auto kan trekken.

Zwaardere aanhangers

Wil je toch een grotere en/of zwaardere caravan? Dan moet je een aanvullend rijbewijs halen, een B+ rijbewijs (code 96) of een BE-rijbewijs. Ook kun je controleren of je auto geschikt is als caravantrekker. Sommige auto’s kunnen te ver inzakken van achteren door een te hoge kogeldruk van de trekhaak.

Bron: AD, ANWB, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!