Camper of caravan voor de deur parkeren, hoe lang mag dat eigenlijk?

18 juni 2024
2 Min. leestijd

Ga je binnenkort op reis met je camper of caravan? Dan is het niet zo gek dat je hem voor en/of na de vakantie voor de deur wil parkeren. Zo kun je hem in- en uitladen, maar ook nog even goed schoonmaken. Maar hoe lang mag je de kampeerwagen eigenlijk voor de deur zetten?

Regels verschillen per gemeente

In de meeste gemeenten mogen een camper of caravan 3 dagen op een parkeerplaats staan. In sommige gevallen mag dat een dag meer of minder. Op de website van Algemene Plaats Verordening (APV) van jouw gemeente kun je zien wat de exacte regels zijn voor jou. Sommige gemeenten hebben ook nog regels over het formaat van de camper of caravan, zo mag deze soms niet binnen de bebouwde kom geparkeerd staan.

Niet alleen campers en caravans mogen maar een beperkt dagen staan, ook vouwwagens en aanhangers dienen zich hier aan te houden.

Mag je een camper of caravan wel parkeren op een eigen parkeerplaats?

Heb je een eigen parkeerplaats of oprit? Ook dan gelden soms bovenstaande regels. Er wordt namelijk gekeken naar het algemene straatbeeld. Zo mag je in sommige gemeenten dus ook niet langer dan een bepaald aantal dagen je eigen kampeerwagen parkeren op je eigen parkeerplaats. Hoe dat geregeld is in vind je eveneens terug in de APV van jouw gemeente.

Wat zijn de gevolgen als je te lang verkeerd geparkeerd staat?

Meestal is er geen actieve handhaving op het te lang parkeren van je camper of caravan. Toch is het wel zo netjes om je buren te vragen of ze bezwaar hebben tegen de langere parkeerduur. Mocht je een boete krijgen, dan kost je dat gemiddeld zo’n 90 euro . Met het af en toe wijzigen van de exacte parkeerplek ontkom je overigens niet aan een boete.

Bronnen: AD, NKC, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock.

Wil je meer tips over campers en caravans?

Lees dan de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!