Je camper of caravan op hete dagen koel houden, zo doe je dat

24 augustus 2022
3 Min. leestijd

Je hebt er afgelopen zomer misschien wel flink last van gehad: na een dagje strand is je camper of caravan onaangenaam warm, ondanks allerlei voorzorgsmaatregelen. Het is gelukkig vrij eenvoudig te voorkomen en de boel koel te houden, vertelt camperexpert Frans Hoofwijk.

 

“Zo simpel als de vraag, zo simpel is het antwoord”, zegt Frans Hoofwijk van Camptoo over de vraag die menig kampeerder bezig houdt. “Een camper of een caravan is maar een kleine ruimte, die warmt snel op, zeker als hij in de zon staat. En als je op vakantie gaat zoek je natuurlijk de zon op. Dat betekent dat het binnen in zo’n camper of caravan best wel warm kan worden.’

Niet alles afsluiten

Een veelgehoorde tip is dat je door ramen en deuren dicht te houden, de warmte buiten blijft en je camper koel blijft. En dat moet je dus precies niét doen, legt Frans uit. “Bij een camper of caravan is het net andersom. Dan moet je juist zorgen dat je al vroeg begint met het openen van ramen en deuren, zodat de warmte naar buiten kan. Want dat is een beetje het punt bij campers en caravans, dat die warmte vaak niet weg kan.”

Hij begrijpt goed waar de redenering vandaan komt om ramen, deuren, rolluiken en gordijnen dicht te houden. “Het is heel logisch, want huizen zijn tegenwoordig best goed geïsoleerd. Zodra de warmte binnen is, krijg je ‘m thuis ook moeilijk buiten. En dan is het advies om ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat deuren en ramen te openen zodat de warmte naar buiten en wat koelere lucht naar binnen kan.”

Deuren, ramen en dakramen open

Dat je het bij campers en caravans precies andersom moet aanpakken, heeft ook te maken met het formaat. “Omdat het zo’n kleine ruimte is. Het zijn containers die opgewarmd worden door de zon. Dat gaat zo snel, dat je juist moet zorgen dat die warmte direct naar buiten kan. De meest simpele en voor de hand liggende tip is: zet vooral ramen en deuren en dakramen open, zodat de warmte ook weg kan.”

“Of je moet een schaduwplek vinden onder een boom, of ergens waar gebouwen staan of iets dergelijks”, adviseert hij nog. “Maar dat heb je vaak niet voor het kiezen op een camping. Dus is het advies juist om ramen en deuren te openen. Zorg er dan wel voor dat je de insectenrollertjes even sluit, zodat er geen ongedierte binnen kan komen.”

Koel door handdoeken aan de buitenkant

Als je toch wilt verduisteren om de zon tegen te houden en de camper of caravan koel te houden, dan kun je dat het beste aan de buitenkant van je camper of caravan doen, legt Hoofwijk uit. “Trek niet de blindering omlaag, sluit de gordijnen niet, want de warmte komt dan al binnen. Ook al heb je geen directe zonnestralen, de warmte is er wel. Doe het dan van buiten en hang doeken of handdoeken over je ramen en zeker over je dakraam.”

“Want als je het al vanaf de buitenkant tegenhoudt, dan komt de warmte daar ook minder snel door naar binnen. Als je gaat afdekken, doe het dan vanaf vanaf de buitenkant en niet van de binnenkant”, besluit hij. “Dat zijn de tips die je zelf makkelijk kunt doen, zonder rare investeringen zoals een airco-installatie op je camper of caravan zetten.”

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!