Als je vaker vliegt, dan ben je bekend met het vliegtuiglampje dat brandt wanneer je je riem vast moet maken. Deze staat aan tijdens het opstijgen én als er turbulentie is gedetecteerd. Toch is het verstandig om ook als het lichtje niet brandt, toch de gordel te gebruiken. Het blijkt dat de meeste ongelukken gebeuren tijdens onverwachte turbulentie, precies het moment dat veel passagiers geen riem om hebben.
Waarom de riem in het vliegtuig omhouden?
In het vliegtuig is er een lampje aanwezig om aan te geven wanneer mensen hun stoelriem om moeten doen. Dit is sowieso verplicht tijdens het opstijgen en landen. Maar ook in de lucht, als de kans op turbulentie groot is. Brandt het lampje niet? Dan ben je dus niet verplicht om je veiligheidsriem om te hebben. Dit is het moment dat je ook even naar het toilet kunt lopen, of een korte wandeling kunt maken. Toch is het verstandig, om wanneer je zit, altijd je riem om te hebben. Oók wanneer het lampje niet brandt.
Uit onderzoek blijkt dat de meeste ongelukken in het vliegtuig gebeuren tijdens onverwachte turbulentie. Veel van de ontstane verwondingen hadden voorkomen kunnen worden, als iemand preventief zijn gordel om had. Maar ook als het lichtje brandt doen niet alle passagiers hun gordel om. Dit kan op momenten van (onverwachte) turbulentie zeer gevaarlijk zijn.
Kan een piloot turbulentie vermijden?
Er zijn verschillende soorten turbulentie. Sommige zijn makkelijk in te schatten en kunnen daarom ook worden vermeden. Soms is een piloot genoodzaakt om in een onrustigere luchtstroming te vliegen, dit is wanneer het lampje in het vliegtuig gaat branden. Maar piloten kunnen niet alle turbulentie voorspellen. Daarom is het verstandig, om ondanks dat het lampje niet brandt, toch je stoelriem om te houden als je zit.
Wel is het belangrijk om af en toe wél even door het vliegtuig te lopen. Zeker bij een lange vlucht. De meeste turbulentie kunnen piloten namelijk wél detecteren. De kans op ongelukken is overigens niet heel groot.
Kun je zelf een vlucht kiezen met minder turbulentie?
Wil je proberen de ergste turbulentie te vermijden? Het tijdstip van je vlucht kan verschil maken in de hoeveelheid drukverschillen onderweg. Wij leggen hier uit hoe dat zit. Verder is er geen reden om bang te zijn voor turbulentie. Want piloten zijn getraind om je veilig van A naar B te brengen. Het kan alleen soms wat onprettig voelen.
Kun je een boete krijgen als je je stoelriem niet omdoet?
Je kunt bij sommige luchtvaartmaatschappijen een boete krijgen als je geen riem omdoet. Óf als je je riem te vroeg los doet na het landen. Zo beboeten een aantal Turkse luchtvaartmaatschappijen sinds 2 mei 2025 passagiers die te vroeg opstaan. Pas als het lampje uitgaat mag je de riem losmaken.
Bronnen: archief, EenVandaag, Aviclaim, Columbus Magazine, Buienradar, De Telegraaf. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.