E-bike en onderdelen in trek bij dieven: hoe voorkom je dat ze worden meegenomen?

17 november 2023
3 Min. leestijd

E-bikes, oftewel elektrische fietsen, zijn erg populair. Helaas is dat ook het geval onder dieven, zij hebben het gemunt op je kostbare fiets. Sterker nog, soms nemen ze alleen de waardevolle onderdelen mee. Hoe voorkom je dit?

Diefstal e-bikes en onderdelen neemt toe

Nog nooit zijn er zo vaak onderdelen gestolen als in de eerste 9 maanden van 2023. Uit cijfers van de politie, die deze gegevens al sinds 2012 bijhoudt, blijkt dat er maar liefst 21.000 diefstallen van onderdelen zijn geregistreerd. De gestolen onderdelen zijn echter niet alleen die van e-bikes, maar ook van scooters en bedrijfsauto’s. Naast onderdelen, wordt ook de e-bike zelf steeds meer gestolen. In een uitzending van Meldpunt wordt genoemd dat er dagelijks maar liefst 200 à 300 e-bikes worden gestolen. Hoe kun je voorkomen dat je na het boodschappen doen allerlei onderdelen, of zelfs je gehele elektrische iets, kwijt bent?

Goed op slot zetten

De 1e tip is nogal voor de hand liggend, maar zeker effectief: zet je fiets altijd en op de juiste manier op slot. Gebruik minstens 2 verschillende sloten die over het ART-keurmerk beschikken. Hoe meer sloten je gebruikt, hoe beter want dieven maken tegenwoordig gebruik van de powerkey. Dit is een loper waarmee ze gemakkelijk sloten van bepaalde merken kunnen openbreken. Maak je echter gebruik van diverse sloten, dan is de kans klein dat de powerkey op al de sloten past en kost het dieven te veel moeite.

Vastmaken

Zet de e-bike niet alleen goed op slot, maar maak de sloten vervolgens ook aan iets stevigs vast. Denk aan een grote boom, fietsenrek of brug. Dit is niet makkelijk los te maken en maakt het voor dieven een stuk lastiger om je e-bike snel en onopgemerkt mee te nemen. Al helemaal wanneer je de sloten hoger vastmaakt, zodat deze niet op de grond liggen of hangen. Zo wordt het voor dieven lastiger om uit het zicht een powerkey of een betonschaar te gebruiken of het slot open te breken door er stenen op te gooien.

E-bike in het zicht stallen

Een e-bike die in het zicht goed op slot staat is, zoals hierboven al benoemd, een doorn in het oog voor fietsendieven. Ook een beveiligde fietsenstalling is een groter risico voor ze. Door hier je e-bike te stallen verklein je de kans op diefstal van je fiets of de onderdelen hiervan. Om met een nog geruster hart je fiets te stallen, kun je ook nog kiezen voor een fietskluis. Diverse stations bieden deze mogelijkheid aan. Wil je weten waar je je e-bike veilig kunt neerzetten? Op de site van Veilig stallen vind je alle locaties.

GPS

Om te voorkomen dat je je e-bike niet meer terugvindt nadat deze is gestolen, kun je een GPS-tracker op de fiets installeren. Op die manier kun je de locatie van jouw elektrische fiets gemakkelijk achterhalen en in de gaten houden.

Onderdelen meenemen

De onderdelen die het meeste waard zijn, zijn de accu en het digitale scherm aan je stuur. Om te voorkomen dat deze worden gestolen, kun je deze het beste van de e-bike verwijderen wanneer je de fiets stalt. Sommige elektrische fietsen hebben echter geen afneembare accu. In dat geval kun je het beste gebruikmaken van een accuslot met een ART-keurmerk.

Ben je benieuwd naar meer nieuws- en tips?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Bron: Archief, NU.nl, MAX Meldpunt, Veiligstalllen.nl. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!